Şase prădători Piranha din Amazon, în acvariile USAMV Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştii sunt foarte agresivi şi atacă ori de câte ori simt în apă mirosul de sânge. Complexul acvatic al Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a fost inaugurat în această după-amiază, după ce mai bine de şase luni a fost supus unui proces de renovare.

Încăperea principală a complexului, în care se află cel mai mare acvariu din Transilvania, a fost deschisă, începând de astăzi, publicului larg. Clujenii pot admira aici şase exemplare din specia peştilor carnivori Piranha.

Pe lângă prădători, în acvariul cu o capacitate de 30 de mii de litri, precum şi în cele mai mici, poziţionate pe pereţii încăperii, înoată peşti din 150 de specii. “Avem aici intre 80 şi 150 de specii, inclusiv piranha. Am încercat să punem peştii carnivori în acvarii cu alţi peşti, pentru a vedea până unde se extinde agresivitatea acestora”, a declarat profesorul Ioan Bud, coordonatorul complexului. Pe lângă Piranha pot fi admiraţi şi peşti Zebră sau Neon, alături de caraşi şi alte specii care se găsesc şi în ţara noastră.

Extrem de periculoşi

În acvariile complexului se regăsesc şase peşti Piranha: trei de până la 1,5 kilograme şi alţi trei mai mici. Cei din urmă înoată într-un acvariu separat, fiind mult mai agresivi decât cei mari. Profesorul USAMV a explicat că peştii Piranha sunt extrem de periculoşi şi atacă atunci când simt mirosul de sânge. „Pot simţi sângele de la o distanţă foarte mare”, a explicat coordonatorul complexului.

Exemplarele universităţii clujene provin de la crescători particulari. La nivel global, Piranha trăiesc doar în Amazon, potrivit profesorului Vlad Vlădău. Acesta ne-a spus că doar exemplarele mai mari au fost puşi în acvariul principal, unde înoată şi alţi peşti, cei mici fiind mult mai agresivi, provenind dintr-o altă specie. „Dacă încerci să bagi degetul în acvariu, muşcă. Modul în care muşcă diferă, dar de obicei sfăşie orice prind”, ne.a spus Vlădău.

„Noi îi hrănim cu peşti mai mici, caraşi, sau cu carne de vită şi inimă de vită”, a completat acesta.

Piranha găsiţi în lacul Chios

Profesorul Ioan Bud a povestit că anul trecut au fost găsiţi, în lacul Chios din Parcul Central, doi peşti Piranha. „Ne-a sunat cineva şi ni s-a spus că a găsit doi Piranha în Chios. Iniţial am spus că e imposibil, dar apoi au venit cu peştii la noi. Au fost pescuiţi din lac. E posibil ca cineva, care nu a mai vrut să îi crească, i-a aruncat în lac”, a spus profesorul. Din păcate, peştii au murit până când au ajuns în mâinile specialiştilor de la USAMV.

Deschis publicului larg

Acvariile universităţii clujene pot fi vizitate, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 16.00, iar sâmbătă şi duminică de la 10.00 şi 14.00. Preţul unui bilet de intrare costă doi lei pentru elevi, studenţi, copii şi pensionari, iar pentru adulţi trei lei.

Complexul a fost deschis pentru prima dată în anul 2003, la subsolul clădirii Rectoratului USAMV. Modernizarea acestuia a costat universitatea 20 de mii de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite