Cluj: Sarmalele şi micii, deliciul studenţilor „exotici” din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Sarmalele şi micii, deliciul studenţilor „exotici” din Cluj
Cluj: Sarmalele şi micii, deliciul studenţilor „exotici” din Cluj

Au ajuns la Cluj-Napoca din ţări situate la distanţe de zeci de mii de kilometri. Sunt tineri ale căror prezenţe animă peisajul studenţesc clujean. „Adevărul de Seară” a stat de vorbă cu câţiva dintre studenţii „exotici” ai Clujului pentru a afla motivele pentru care au ales oraşul de pe Someş.

Ngozi Otu a venit la Cluj în octombrie 2007 tocmai din Nigeria, pentru a studia la Facultatea de Studii Europene. Ar fi vrut să ajungă iniţial să înveţe la Bucureşti, însă faptul că numărul locurilor cu predare în limba engleză pentru acest profil s-au epuizat în capitală a adus-o la Cluj, un oraş despre care auzise doar în legătură cu legenda lui Dracula.

„Familia şi cunoscuţii mă tot întrebau de ce România, de ce atât de departe, însă eu am vrut să încerc ceva diferit, o cultură total diferită”, a explicat Ngozi Otu.

Fumatul în public, imoral

Primul contact cu Clujul nu a fost tocmai plăcut pentru frumoasa studentă, ea nefiind obişnuită cu temperaturi atât de scăzute. „Am avut nevoie de un shopping consistent, aveam doar nişte jachete cu mine. M-am obişnuit extrem de greu la început cu frigul”, îşi aminteşte Ngozi Otu.

Ea a precizat că a fost fascinată de primul Crăciun cu zăpadă, petrecut la Cluj, însă nu şi de anumite aspecte legate de obişnuinţele europenilor. „În ţara mea nu e moral să fumezi în public, nici măcar dacă eşti adult. Am fost surprinsă de cât de mulţi tineri fumează în Cluj”, a declarat studenta.

Nu doreşte să rămână în România după terminarea studiilor, însă va duce lipsa sarmalelor, preparatul culinar preferat de aceasta.

Sufocaţi de birocraţie

Sora Lee, SaeNuRi Park şi WooJoo So sunt trei sud-coreence care au ales să studieze în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. Au ajuns la Cluj la recomandarea prietenilor sau chiar a unor profesori, de aproximativ o lună şi spun că au fost „înnebunite” de birocraţia românească.

„Oamenii sunt foarte primitori şi deschişi, dar ce mi s-a părut ciudat e numărul de hârtii de care am avut nevoie la înscriere. În Coreea rezolvam totul în cinci minute prin internet”, a declarat WooJoo So, studentă la Litere.

Ea a fost surprinsă de cât de bine vorbesc clujenii limba engleză, însă spune că, paradoxal, nu înţelege de ce obiectivele principale din oraş nu sunt inscripţionate şi într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pentru prima dată cu tramvaiul

Rael Solis, masterand în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, a ajuns la Cluj tocmai din Mexic, după ce a obţinut o bursă pentru a studia în oraşul de pe Someş. Clujul i-a făcut o impresie bună încă după primele zile petrecute aici. „Am observat la foarte scurt timp că e un oraş destul de cultural raportat la numărul de locuitori.  E un oraş foarte frumos, cu multă viaţă culturală”, a declarat Rael Solis.

Aspectul care i-a părut totuşi  „ciudat” a fost cel legat de mijloacele de transport în comun. „Noi nu avem deloc tramvai şi nici troleibuze. Circulăm doar cu maxi-taxi”, a precizat violonistul. Clujul i-a adus şi o bucurie, aceea de a putea consuma „la liber” fructe la care în Mexic doar visa.

„E o chestie amuzantă. Fructele care aici sunt ieftine precum căpşunii sau zmeura, la noi au nişte preţuri piperate, iar cele care aici sunt exotice, la noi le găseşti la toate colţurile”, a precizat Rael Solis, care după doar un an petrecut la Cluj a reuşit să înveţe să vorbească limba română.


Citat:
„În ţara mea nu e moral să fumezi în public, nici măcar dacă eşti adult“
 Ngozi Otu, studentă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite