Săptămâna modei de la Cluj, la fel ca la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criticul de modă Alin Gălăţescu (foto dreapta) este iniţiatorul proiectului
Criticul de modă Alin Gălăţescu (foto dreapta) este iniţiatorul proiectului

Prima „săptămână a modei” organizată vreodată în oraşul de pe Someş se va desfăşura în perioada 14 – 17 aprilie. Evenimentul va fi un amalgam de activităţi culturale, la fel ca la New York şi Berlin. Unul dintre momentele culminante va fi showul de modă dedicat lui Alexander McQueen.

Câteva zeci de artişti din domeniul modei, fotografiei sau artei contemporane vor participa în cadrul Festivalului naţional de modă şi lifestyle, „Cluj Fashion Week”. Evenimentul se doreşte a fi un amalgam de activităţi culturale, de la prezentări de modă, până la workshopuri, expoziţii de fotografie şi design sau piese de teatru.

Săptămâna modei la Cluj, ca la New York şi Berlin

Organizarea unor activităţi culturale anexe unei săptămâni a modei, după modelul celor organizate deja la Lisabona, Berlin sau New York, reprezintă o premieră în România.

„La Cluj se află cea mai puternică şcoală de modă din România, astfel că oraşul merita un eveniment de asemenea talie. Sperăm să-l transformăm în scurt timp într-unul de importanţă europeană”, a explicat criticul de modă Alin Gălăţescu, directorul artistic al Cluj Fashion Week.

Organizatorii au optat pentru mai puţine nume sonore ale modei, punând accent pe promovarea designerilor tineri, creatori ai unor colecţii vestimentare valoaroase.

În fiecare seară, la Grand Hotel Napoca, vor fi prezentate aproximativ 10 colecţii ale unor designeri din ţări precum SUA, Franţa, Austria, Grecia, Turcia, Ungaria, Coreea şi Japonia.

Regizorul lui Modigliani, la Cluj

Printre designerii care-şi vor prezenta colecţiile toamnă/iarnă 2010-2011 în cadrul fetivalului organizatorii au confirmat până acum nume precum Agnes Toma, Wilhelmina Arz, Silvia Şerban, Istvan Cîmpan sau Lucian Pop.

Evenimentului va beneficia şi de prezenţa unor artişti de renume mondial precum Miguel Villalobos, cel care a creat câteva din controversatele accesorii ale lui Lady Gaga, dar şi cele pentru ultimul turneu mondial pe care ar fi trebuit să-l susţină Michael Jackson.

Regizorul hollywoodian Mick Davis, care a realizat filmul Modigliani, dar şi Diane Pernet, fondatoarea celui mai important festival de video din lume, ASVOFF, vor fi, de asemenea, invitaţii speciali ai Cluj Fashion Week.

In memoriam Alexander McQueen

Intrarea se va face pe baza invitaţiilor, însă clujenii vor avea parte de un adevărat show de modă dedicat lui Alexander McQueen, celebrul designer care s-a sinucis luna trecută, chiar în centrul oraşului, în Piaţa Avram Iancu, la data de 14 aprilie. De altfel, întreg festivalul va fi organizat în memoria lui McQueen, cel care în 1996, devenea designerul principal de la Givenchy, succedându-i lui John Galliano.

Până la sfârşitul lui 2007, acesta avea magazine în New York, Londra, Los Angeles, Milano şi Las Vegas. Rihanna şi Lady Gaga se numără printre celebrităţile care au purtat frecvent ţinute create de el,  în viaţa de zi cu zi sau în videoclipuri.

La eveniment vor fi proiectate două producţii cinematografice în colaborare cu TIFF şi va fi pusă în scenă o piesă de “teatru lifestyle”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite