Salină portabilă, la Pro Invent 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a opta ediţie a salonului internaţional Pro Invent 2010 reuneşte la Cluj peste 400 de invenţii brevetate sau în curs de brevetare. Printre lucrările expuse se regăsesc o salină pentru tratament la domiciliu, un autovehicul electric urban pentru două persoane, dar şi un geamantan ergonomic propulsat electric.

Cea de-a opta ediţie a salonului internaţional de invenţii Pro Invent 2010 îi surprinde pe clujeni cu un număr record de lucrări, cu peste 150 mai multe faţă de cele expuse anul trecut.

Evenimentulul a debutat azi, începând cu ora 11.00, în complexul Expo Transilvania. Majoritatea dintre invenţii sunt prezentate, însă, doar ca proiecte, prin intermediul unor afişe lipite pe standurile salonului, doar o parte dintre acestea având şi aplicare practică în cadrul evenimentului.

Salină „portabilă”

Printre cele mai apreciate proiecte de către clujenii participanţi se regăseşte o salină pentru tratament la domiciliu, inventată de către Neculae Voaideş şi Gherasim Ciubucciu, din Piatra Neamţ. „Eu de mic sunt alergic la praf şi polen. Şi mi-am tot zis, de ce să stau în frig, să cheltui o grămadă de bani pe drumuri şi cazări, când pot să am o salină chiar la mine acasă”, şi-a explicat iniţiativa Gherasim Ciubucciu, unul din inventatori, în vârstă de 62 de ani.

Salina mobilă este prevăzută cu un generator electric, un ventilator care împrăstie particulele de sare şi un dispozitiv prin care se poate regla cantitatea de particule de sare generată în cubul de sare, în care intră pacientul. „Eficienţa creşte de opt ori faţă de o salină clasică, pentru ca avem de-a face cu o concentraţie de sare mult mai mare”, a explicat Neculae Voaideş.

Pentru funcţionarea pe timp de doi ani a maşinăriei se folosesc două kilograme de sare,iar preţul salinei se ridică la 1200 de lei. Salina mobilă este în curs de brevetare şi nu este atestată, însă, din punct de vedere medical.

Autovehicul electric cu 5000 de euro

Univesitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) prezintă câteva lucrări ale studenţilor care atrag atenţia clujenilor, chiar dacă ele se află doar în stadiu de proiect, în curs de brevetare. Printre acestea se numără şi un autovehicul electric urban pentru două persoane sau un geamantan ergonomic propulsat electric.

Autovehiculul electric a fost inventat de Ioan Cosma, absolvent al secţiei de design industrial al UTCN. Maşina este prevăzută pentru două persoane, se încarcă prin intermediul unor acumulatori şi cântăreşte circa 500 de kilograme, fiind construistă din fibră de sticlă şi plastic.

“Maşina este în curs de brevetare, urmând apoi să discutăm cu o companie naţională de autovehicule pentru materializarea proiectului. Maşina este prevăzută să aibă o viteză maximă de 80 km/oră, iar pentru 150 de km parcurşi ar fi nevoie de de 20-30 kW, deci echivalentul a 10 lei”, a explicat Cornel Ciupan, profesor în cadrul UTCN. Salonul internaţional Pro Invent 2010 se desfăşoară la Cluj până sâmbătă, 19 martie, la ora 14.00.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite