Modernizarea Salinei Turda a fost finalizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salina Turda va reintra, în luna ianuarie 2010, în circuitul turistic şi al bazelor de tratament, după ample lucrări de consolidare şi modernizare. Lucrările au fost efectuate cu fonduri europene, în valoare de 4,8 milioane de euro, restul de un milion de euro reprezentând cofinanţarea Primăriei Turda şi a Consiliului Judeţean Cluj.

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, a declarat, cu ocazia recepţiei lucrărilor, desfăşurată azi, că prin finalizarea acestui proiect, apreciat de mulţi reprezentanţi ai agenţiilor de turism din Europa, ''salina redevine un punct de referinţă pentru Turda şi va impulsiona, cu certitudine, viaţa ecomomică a municipiului''. Lucrările de modernizarea a salinei au început în luna ianuarie 2008, iar proiectul, condus de arhitectul Dumitru Iosif, a parcurs mai multe etape. Un complex balnear cu şase etaje a fost realizat în proximitatea lacului Durgău, urmat de reamenajarea minei Rudolf, în care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte şi audiţii muzicale, un teren de minigolf şi unul de sport. Mina Rudolf, înaltă de 40 de metri, a fost dotată cu un lift ultramodern, din care poate fi admirată întreaga panoramă pe care o oferă acest mare spaţiu al salinei. O altă etapă a vizat mina Terezia, unde turiştii pot face o plimbare cu barca pe lacul cu apă sărată, pentru că aici a fost amenajat un debarcader.

Mina Ghizela a devenit baza propriu-zisă de tratament, asistenţa de specialitate fiind asigurată de un cabinet medical. O cură de aer salin durează între şapte şi 12 zile, programul zilnic fiind de cel puţin 30 de minute. Medicul poate prescrie şi o şedere de până la patru ore pe zi pacienţilor cărora microclimatul salinei le ameliorează cu evidenţă capacitatea respiratorie. În interiorul Salinei sunt doar 10-12 grade Celsius, iar viteza curenţilor de aer este de maximum 0,2 m/s (0,02 m/s în mina Rudolf).

Exploatarea zăcămintelor de sare de la Turda datează din epoca romană, când pentru obţinerea preţioaselor cristale s-au săpat ingenioase camere cu forme piramidale. Exploatarea masivă a sării a fost atestată documentar din secolul al XIII-lea. Extracţiile au fost sistate în anul 1932, dar minele au fost redeschise în 1992, pentru turişti şi pentru pacienţii cu boli respiratorii, mediul salin şi concentraţia optimă de aerosoli din galerii fiind recunoscute pentru efecte benefice pe care le au asupra persoanelor cu afecţiuni pulmonare.

Salina Turda face parte din monumentele istorice ale judeţului Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite