Boc şi Udrea au urcat zece etaje pe jos, după ce salina Turda s-a inaugurat cu un lift defect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de astăzi în judeţul Cluj funcţionează una dintre cele mai moderne baze balneare din Europa centrală şi de est. Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, au inaugurat, astăzi, Salina Turda, care a fost modernizată cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Cei doi au tăiat panglica inaugurală şi au vizitat salina, coborând cu un lift panoramic până la o adâncime de 80 de metri, în mina Rudolf. Premierul şi ministrul Udrea au vizitat şi baza de tratament a salinei, unde pot merge pacienţi cu afecţiuni respiratorii, după care au ajuns la o zonă cu debarcader, situată la o adâncime de 112 metri, în mina Terezia.


„Este o bijuterie de turism balnear care trebuie să fie cunoscută în toată Europa”, a spus Boc.


Premierul şi ministrul Dezvoltării au ţinut discursuri într-un amfiteatru cu 200 de locuri, care are scaune încălzite şi despre care primarul din Turda, Tudor Ştefănie, a afirmat că este unic în Europa.


Complexul balnear cuprinde o sală de tratament şi recuperare, terenuri de minigolf şi badminton, bowling, tenis de masă, mese de biliard, un debarcader şi o biserică.

S-a stricat liftul

Elena Udrea a venit îmbrăcată la inaugurare în nuanţe violet. Ea s-a declarat extrem de entuziasmată de lucrările pe care le-a întâlnit în subteranul salinei. „Voi da exemplu acest proiect”, a spus Udrea. Ministrul le-a mai promis gazdelor că-i va sprijini şi pentru promovarea evenimentului. „Puteţi accesa fonduri europene şi pentru acest lucru”, a explicat ea.


Primarul Tudor Ştefănie s-a plâns însă de prea marea birocraţie solicitată de accesarea fondurilor europene. Ştefănie a spus că întârzierea cu jumătate de an a finalizării proiectului a fost cauzată şi de complicaţiile birocratice. „A trebuit să dăm foarte multe rapoarte autorităţilor implicate”, a spus acesta. „Am cerut tuturor responsabililor cu fondurile europene, să prezinte propuneri pentru scurtarea tuturor etapelor, începând de la proiectare până la predarea proiectului”, a replicat premierul.


La revenirea din subteran, de la adâncimea de 112 metri, pentru că cel de-al doilea lift se blocase, convoiul oficial a urcat mai multe etaje pe scările de lemn. Primul a fost prmeierul Emil Boc, urmat de ministrul Elena Udrea. Aceşti au apreciat că le-au folosit cura salină mai bine, după folosirea treptelor.


Ovidiu Mera, directorul salinei, ne-a explicat că liftul este funcţional, dar în urma intrării unui fotograf în lift, acesta s-a blocat pentru moment.

Se aşteaptă mii de turişti

Modernizarea Salinei Turda face parte din proiectul „Creşterea atractivităţii turistice a zonei cu potenţial balnear - Lacurile Sărate în zona Durgău - Valea Sărată şi Salina Turda”, investiţia totală fiind de de 5.807.120 de euro, din care contribuţia Consiliului Judeţean Cluj este de 92.914 de euro, iar a Consiliului Local Turda de 950.000 de euro. Restul sumei a provenit dintr-o finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Phare.
Lucrările de modernizare a Salinei Turda au început în anul 2008. Conform proiectului, până în anul 2015 se estimează că parcul balnear de la Salina Turda va fi vizitat de 185.000 de turişti.


Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite