Cluj: Salina Turda, trasă pe dreapta de la inaugurare (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Salina Turda, trasă pe dreapta de la inaugurare (VIDEO)
Cluj: Salina Turda, trasă pe dreapta de la inaugurare (VIDEO)

Plimbarea cu bărcile pe lacul sărat din mina Gisela, cu acces prin două lifturi panoramice, de aproape o sută de metri înălţime va fi posibilă doar de anul viitor.

Citeşte şi

Elena Udrea a jucat golf la Salina Turda

Lucrările la Salina Turda sunt în toi. Deşi proiectul finanţat din fonduri europene  trebuia să fie finalizat în vară, o nouă amânare se profilează pentru începutul anului viitor.

Accesul persoanelor venite la tratament este permis doar în Salina Gisela, înspre ieşirea ştrandului de la Durgău. Aici a fost amenajat un spaţiu pentru tratamentul afecţiunilor de plămâni. Aglomeraţia, agitaţia copiilor şi mirosul de lac de pe parchet au alungat o parte din vizitatori la intrarea dintre minele Rudolf şi Maria Tereza.

Aparatura video nu a ajuns încă în baza de tratament, iar lacul de pe parchet a fost deja dizolvat de sare. Nici aparatura medical-sportivă nu mai este funcţională, după ce copiii neastâmpăraţi au defectat ceasurile de programare.

Istvam Szabo, un sătmărean care vine cu regularitate cu copiii săi la tratament ne-a declarat că nu a mai suportat baza de tratament, din cauza mirosului de lac de parchet.

„În plus zgomotul este deranjant”. Copiii s-au obişnuit cu spaţiul larg din Mina Rudolf, unde se puteau juca în voie prin straturile de sare măcinată. „Ne-au promis că la sfârşitul lunii octombrie vor fi terminate lucrările”, ne-a spus sătmăreanul.

Scaune încălzite la amfiteatru

În Mina Rudolf nu s-a mai permis accesul vizitatorilor, de peste o lună, unde muncitorii lucrează la finisaje la amfiteatrul pentru spectacole şi terenurile de sport, baschet şi minigolf. Muncitorii au testat sistemul de încălzire electrică a scaunelor din amfiteatru. „În interior sunt doar 10-12 grade Celsius, dacă stai mult, te ia cu frig”, ne spune unul din angajaţii firmei Sc TIM SA, unul din antreprenorii lucrărilor. Lucrările au avansat în Mina Rudolf.

Primul lift panoramic este funcţional şi se pregăteşte instalarea celui de-al doilea, care va face legătura cu lacul din Mina Tereza. Structura de rezistenţă este finalizată. „Se montează cabina, iar în circa două săptămâni ar putea şi aceasta să fie inaugurată”, crede muncitorul. Rămase în urmă sunt lucrările pentru pasajul de pe lacul din Mina Tereza. „Aşteptăm lemnul stratificat de la Târgovişte, întârzie ca de obicei”.

Amânat până la anul

Întârziate sunt şi lucrările pentru pavilionul de la noua intrare, dinspre lacurile Durgău. În această dimineaţă se lucra la montarea bârnelor din culoarul de acces. „Sunt activităţi de finisare pretenţioase”, explică muncitorul.
Termen realist la primăvară

Lucrătorii vorbesc deja de amânarea pe anul viitor a inaugurării obiectivului. „A fost o amânare pentru 15 noiembrie, dar deja se discută de luna decembrie sau ianuarie. Doar la primăvară vor putea fi terminate în totalitate lucrările”, ne-a spus unul din îngrijitorii salinei.

Proiectul a fost finanţat cu bani europeni, aproape 6 milioane euro, şi a avut un prim termen de finalizare în luna iulie. Atunci s-a obţinut o amânare de  patru luni, de la organismele europene, motivându-se condiţiile tehnice dificile, dar nici acest termen nu poate fi respectat.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

image
image
image
image

   

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite