Salariul minim, regulă pe piaţa muncii din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică se manifestă la Cluj pe piaţa muncii şi prin ofertele salariale. Astfel, în ultimele luni, angajatorii au preferat să ofere salariul minim pe economie noilor angajaţi, adică 700 de lei brut, din 1 ianuarie 2012, respectiv 670 de lei brut în 2011.

„Am constatat că în ultimele luni ale anului 2011, cele mai multe contracte încheiate de firmele din judeţ sunt pe salariul minim pe economie, indiferent de studiile angajaţilor. Aceasta deoarece, potrivit noului Cod al Muncii, apărut în mai 2011, nu mai există diferenţieri de salarizare între cei cu studii superioare şi cei fără studii sau necalificaţi. Practic, legea îi obligă pe patroni să nu dea mai puţin decât minimul pe economie", a precizat Corina Lorinţ, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj.

Peste 50% din clujeni au salariul minim

La Cluj există în acest moment 215.000 de angajaţi şi 20.000 de companii private, conform Direcţiei Judeţene de Statistică. „Din experienţa noastră 60-70% dintre clujeni sunt încadraţi pe salariul minim pe economie şi doar 30 % pe salariul mediu sau mai mult. Sunt angajaţi pe salariul minim comercianţii, oamenii cu studii medii, confecţionerii de îmbrăcăminte, manipulanţi, muncitorii necalificaţi în general" a precizat George Ivanov, director general la agenţia de recrutare Evolution HCC.

Situaţia este confirmată de Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. „Într-adevăr, foarte des firmele oferă salariul minim la angajare. Motivul este acela că patronii nu au de unde să ştie care e valoarea reală a angajatului şi ca să nu rişte prea mult, atunci îl angajează pe salariul minim trei luni şi pe urmă măresc acest nivel salarial sau îl menţin în funcţie de performanţele reale dovedite", a precizat Feneşan.

Pe de altă parte, Liliana Graure, manager agenţie de resurse umane Manpower Cluj, susţine că doar cei necalificaţi sunt prost plătiţi la Cluj. „Nu se poate spune că la Cluj se oferă doar salariul minim în ultimul timp. Pentru cei necalificaţi e drept să se ofere acest nivel salarial. Pentru cei care au o calificare se oferă bonusuri de diverse tipuri, bonuri de masă , transport gratuit, comision sau muncă în acord, elemente care ridică nivelul salarial peste minim. În ce priveşte informaticienii, aceştia pornesc de la un salariu de 2.000 de lei", a precizat Graure.

Oamenii sunt subestimaţi

Cosmina Dădea are 27 de ani şi a terminat o facultate cu specializare în turism. E şomeră, iar la interviurile la care a mers până acum i s-a oferit salariul minim. „Mi-am căutat de lucru şi ca vânzătoare în Iulius Mall şi mi s-a oferit salariul minim pe economie la interviu, dar mi-au spus, la final, că mă sună ei şi nu m-au mai sunat. Am fost la cel puţin cinci interviuri în ultima lună, toate fără niciun rezultat şi toate cu aceeaşi ofertă: salariul minim pe economie", a spus Cosmina Dădea, care stătea la coadă pentru a-şi viza carnetul de şomer. Aşa începe povestea multor clujeni care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Ioan Timandi (45 de ani) a lucrat până în 2006 ca lăcătuş la Sinterom. „Am plecat de la Sinterom şi a fost greşeala mea majoră, dar pe atunci am crezut că plec la mai bine. M-am înşelat. Am terminat perioada de şomaj acum şi tocmai am fost la un interviu pentru postul de manipulant la Billa. Mi-au spus că îmi pot oferi doar salariul minim, dar sunt fără nici o speranţă pentru că au zis că mă sună ei, iar din experinţă ştiu că replica asta e e praf în ochi", a spus Ioan Timandi.

Oamenii consideră că sunt subapreciaţi, că munca lor nu este evaluată la adevărata valoare. Salma Imola, o altă clujeancă care a venit să-şi vizeze carnetul de şomaj, infirmă cele spuse de Augustin Feneşan. „Am stat luni întregi pe salariul minim şi am lucrat cât puteam de bine sperând că salariul mi se va mări. În schimb am fost dată afară pentru că firma şi-a restrâns activitatea şi a considerat că nu mai are nevoie de economist cu studii superioare", a spus Salma Imola (27 de ani).

De aceeaşi părere este şi Traian Brizeru (21 de ani). „De când cu noul Cod al Muncii, patronii te pun să lucrezi chiar  şi 12 cu 24 pe salariul minim. Nu ţin cont de cât de grea e munca pe care o faci. Eu sunt brutar şi mi s-a oferit salariul de 700 de lei brut pentru munca pe o lună de zile şi am fost la cinci interviuri şi toţi mi-au făcut aceeaşi ofertă", a spus acesta.

12.700 de şomeri

Din păcate în judeţul nostru sunt foarte mulţi şomeri şi foarte mulţi angajaţi cu salariu minim pe economie. „Dintre cei 12.700 de şomeri, 5.300 sunt cu indemnizaţie de şomaj şi 7.400 sunt rămaşi în evidenţe, dar nu mai primesc niciun ban", a precizat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite