Să înceapă TIFF! Războiul „stelelor” se dă în centrul oraşului cu săbii laser

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Soul Kitchen” deschide, de la 21.30, cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Piaţa Unirii se transformă, în premieră, în cinematograf în aer liber. Cei prezenţi vor primi săbii colorate, pentru a se asorta cu cei doi protagonişti ai filmului „Războiul Stelelor”, parodiat în acest an la TIFF.

Cel mai mare festival de film din România întinde covorul roşu diseară, de la ora 21.30, în Piaţa Unirii. Pentru prima dată în istoria evenimentului, deschiderea are loc în aer liber, în punctul zero al oraşului de pe Someş unde, pe un ecran gigant, de 20 de metri lăţime şi 8,5 metri înălţime va fi proiectat filmul Soul Kitchen. Laturile de est şi vest ale pieţei vor fi închise circulaţiei în fiecare seară, de la ora 21.00, în Unirii urmând să se proiecteze filme în timpul zilei.

Deschidere cu săbii

La deschidere participă invitaţi de marcă, printre care artistul Antonio Bras, regizorul Wim Wenders, invitatul special al TIFF din acest an, sau Faith Akin, regizorul peliculei din deschidere. De asemenea, reprezentanţi ai festivalurilor de film de la New York, Palm Springs, Sundance şi Tribeca fac parte dintr-o delegaţie americană care va fi prezentă la ediţia din acest an a TIFF. Startul festivalului în care s-a investit circa un milion de euro va fi dat de Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov, în prezenţa a peste 900 de spectatori. Cei prezenţi vor primi săbii colorate, identice cu cele din filmul „Războiul Stelelor”, pentru a se asorta cu afişul din acest an al festivalului. Preţul biletelor la TIFF 2010 a rămas neschimbat: 8 lei cu o zi înainte de proiecţie, 10 lei în ziua proiecţiei şi 6 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

La ediţia din acest an, organizatorii au pregătit 40 de lungmetraje în plus faţă de ediţia anterioară. "Faptul că este criză ne-a motivat", a declarat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Metropolis, filmul „vedetă” de la TIFF

TIFF începe, în acest sfârşit de săptămână, cu o serie de proiecţii şi evenimente speciale, pe care publicul festivalier nu trebuie să le rateze. De departe, cea mai aşteptată proiecţie este cea a filmului mut Metropolis, sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, la Cinema Republica. Varianta restaurată a peliculei lui Fritz Lang va fi prezentată, la Cluj, în versiunea sa integrală. Artistul Antonio Bras va fi şi el prezent, cu un sondtrack live, compus special pentru acest eveniment. Lansat în 1927 şi inclus în patrimoniul UNESCO, Metropolis este un film renumit, care a impresionat prin efectele şi detaliile tehnice şi arhitecturale inedite pentru vremea sa, punând totodată şi bazele genului SF. Timp de aproape 80 de ani, filmul a fost cunoscut in forma sa incompletă.

În vara anului 2008 s-a făcut o descoperire extraordinară: o copie a filmului Metropolis, în lungime originală, a fost găsită în arhivele unui muzeu din Buenos Aires. După munca de restaurare a filmului, acesta a putut fi vizionat în februarie 2010 în varianta sa completă, în trei puncte din Germania, la Frankfurt pe Main, la a 60-a ediţie a Berlinalei şi, într-o proiecţie open-air, în faţa Porţii Brandenburg. Pe 29 mai 2010, Metropolis va fi proiectat la TIFF pentru a doua oară în afara Germaniei, după Hong-Kong. Odată cu scenele noi, acompaniamentul muzical realizat de Antonio Bras a fost de asemenea prelucrat şi adaptat, prezentarea filmului sub formă restaurată semnificând o premieră şi din punct de vedere muzical.

Soundtrack-ul filmului realizat de Bras include muzică clasică, efecte sonore, pasaje de muzică rock şi sunete ambientale şi meditative, care împreună cu numeroase partituri de chitară, pian, elemente percusive şi alte sunete live, realizează un câmp sonor electro-digital.

În weekend se mănâncă filme pe pâine

Alt film mut, altă coloană sonoră. De data aceasta, este vorba de filmul cult Dracula, ce va rula duminică seara, de la 21.30, la Castelul Bánffy de la Bonţida, pelicula din 1931 a lui George Melford. Cel care va asigura acompaniamentul sonor este chitaristul Gary Lucas. Artistul originar din statul New York a fost nominalizat la mai multe premii Grammy şi a colaborat cu artişti precum Jeff Buckley, Joan Osborne, Nick Cave, Lou Reed, Chris Cornell, Future Sound of London, Iggy Pop. El este compozitorul piesei "Grace" de pe albumul omonim al lui Jeff Buckley. Proiecţia de duminică seara va deschide seria evenimentelor ce se vor petrece anul acesta la TIFF, iar Gary Lucas va putea fi urmărit şi săptămâna viitoare, marţi, 2 iunie, într-un concert la Zorki Caffe, de la ora 22.30.

Tot duminică nu sunt de ratat două proiecţii speciale, pline de culoare, dans şi muzică: La Danse (Dansul) şi The Red Shoes (Pantofii roşii).
Documentarul La Danse, de Frederick Wiseman, va rula de la ora 17.00, la Cinema Republica. Nominalizat la premiile César  pentru Cel mai bun documentar, filmul prezintă una dintre cele mai mari companii de balet ale lumii, Baletul Operei din Paris.

Pantofii Roşii, în regia lui Michael Powell şi Emeric Pressburger, este un film premiat la Oscar în 1949 pentru Cea mai bună scenografie şi Cea mai bună muzică. Filmul prezintă  atât viaţa unei balerine din culise, cât şi entuziasmul interpretărilor de pe scenă. O poveste fascinantă a unei tinere balerine care este sfâşiată între două forţe: compozitorul care o iubeşte şi impresarul hotărât să o transforme cu orice preţ într-o balerină faimoasă. Proiecţia are loc la Cinema Echinox, începând cu 21.30.

Un film românesc, în premieră la TIFF

Mâine, de la ora 18.00, înainte de proiecţia filmului “Metropolis”, cinefilii vor putea urmări “Caravana Cinematografică”, al doilea film de lung metraj al lui Titus Muntean. Filmul este o co-producţie româno-germană, iar la baza scenariului stă romanul cu acelaşi nume al lui Ioan Groşan. Acţiunea este plasată în anii ’60, şi spune povestea lui Tavi, un tânăr activist de partid, care soseşte cu o caravană cinematografică într-un sat izolat din Transilvania, pentru a rula filme propagandistice ruseşti. Este prima sarcină de partid pentru Tavi, iar el face tot ce-i stă în putinţă s-o îndeplinească cu succes, deşi se loveşte de lipsa de entuziasm a sătenilor.

În sală vor fi prezenţi atât regizorul Titus Muntean, cât şi actorii Dorian Boguţă şi Iulia Lumânare. Filmul lui Muntean intră în circuitul cinematografic odată cu proiecţia de la TIFF.

image

Grădiniţa TIFF

O grădiniţă numită "TIFF Happy Kids" va funcţiona în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în perioada desfăşurării festivalului, pentru a veni în sprijinul persoanelor care vin să vizioneze filmele de la TIFF şi care nu au cu cine să îi lase pe copii.

La "TIFF Happy Kids", copiii vor beneficia de supravegherea atentă şi îngrijirea unor cadre didactice de la şcoala internaţională cu experienţă în domeniu. Serviciul este gratuit şi accesibil părinţilor pe baza biletului de intrare la un film TIFF, precum şi a copiei de buletin şi a fişei de identificare, care poate fi completată în avans, folosind formularul de pe site-ul festivalului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite