SUB ACOPERIRE Reporterul „Adevărul“ a intrat nestingherit cu un cuţit la Urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La câteva zile de la atacul interlopului Marius David, măsurile sporite de siguranţă se lasă încă aşteptate la Urgenţe.Reporterul „Adevărul” a intrat fără probleme cu un cuţit cu o lamă de 20 de centimetri,în Unitatea de Primiri Urgenţe, doar că spre deosebire de interlop, arma era de jucărie.

O echipa de la „Adevărul” a verificat, joi, cât de eficiente sunt măsurile de securitate la UPU, după „incidentul Gore“.
La fel ca şi interlopul, reporterul „Adevărul” a intrat cu un cuţit cu o lamă de 20 de centimetri, în Unitatea de Primiri Urgenţe, doar că de această dată, arma era de jucărie. Echipa „Adevărul” a intrat în sediul UPU 1 Cluj prin lateral şi a ajuns în dreptul holului unde marţi dimineaţă brancardierul Augustin Câmpeanu a fost înjunghiat de interlopul Gore cu un cuţit de vânătoare de circa 20 de centimetri. Cuţitul de jucărie, asemănătora unuia real, a fost scos de reporter la vedere şi fluturat în dreptul afişierului, fără ca nimeni să se sesiseze. Câteva minute mai târziu, reporterul a scos acelaşi cuţit de jucărie, în curte a UPU, la niciun metru de paznicul de la UPU, aflat în faţa obiectivului pe care îl păzea, în pauza de ţigară.
Culmea ironiei e că, în acelaşi timp, o maşină a Secţiei 3 Poliţie, cu doi agenţi înăuntru a oprit la circa trei metri de reporterul „Adevărul”, care ţinea cuţitul la vedere, dar poliţiştii nu au observat nimic. După câteva minute, agentul de pază de la firma Special Departament de Securitate SRL Cluj-Napoca s-a întors în dizpozitiv. Reporterul „Adevărul” a părăsit apoi incinta UPU Cluj cu arma de jucărie în mână, fără ca cineva să intervină, sau măcar să îi ceară explicaţii, deşi în jur erau câteva zeci de persoane.
Paznicul fără armă
Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Judeţean Cluj, a declarat după ce i-a fost relatat evenimentul că agentul are dreptul să legitimeze persoanele care ajung în preajma intrării la UPU. „El nu are armă, numai un baston. Are voie să legitimeze şi chiar să ia măsuri împotriva celor care par suspecţi. Noi, ca personal medical, nu avem voie să percheziţionăm persoanele care ajung la noi”, a comentat Ciortea. Reprezentanţii firmei de pază nu au fost găsiţi pentru a comenta cele întâmplate.

Un singur agent de pază

Un singur agent de pază al unei companii private de pază şi protecţie asigura, joi,liniştea şi ordinea în interiorul UPU. Asta înt imp ce brancardierii au povestit despre situaţii în care pacienţii ajung însoţiţi de zeci de aparţinători puşi pe harţă. „Am extins serviciul de pază şi de protecţie asigurat de firma cu care colaborăm la 24 din 24 de ore. Există acel agent de pază amplasat la intrarea în UPU 1. El îi poate legitima pe toţi cei care intră acolo şi poate observa dacă apar probleme. În perioada următoare vom încerca să discutăm cu firma de pază şi protecţie despre mărirea efectivelor pe care le trimit la noi”, a declarat pentru „Adevărul” Cristiana Ciortea, manager al Spitalului Judeţean Cluj. Un plan de pază şi protecţie special ar urma să fie întocmit în perioada următoare, potrivit managerului. „Am trimis adrese Poliţiei, Jandarmerie, am discutat care sunt posibilităţile de intervenţie ale firmei de pază. Am discutat despre acest aspect şi cu domnul Arafat (Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii - n.r.)”, a completat Ciortea.
Săptămâna viitoare urmează să fie realizază o estimare a costurilor de întărire a uşilor de acces în interiorul UPU şi un sistem complex de monitorizare. „Nu e vorba despre buget insuficient. Când vorbim despre siguranţa personalului, chiar nu se face rabat de la nimic”, a declarat Ciortea.
Poliţia aşteaptă propuneri
Comisarul-şef Marcel Bonţidean, şeful Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, a explicat pentru „Adevărul” că măsuri sporite de siguranţă pot fi discutate. „Trebuie să ne gândim bine, să vedem ce propuneri au şi cei de la Spital, pentru că ne-au contactat, dar nu ştiu exact cum putem să-i ajutăm, pentru că noi nu avem competenţe de pază şi protecţie”, a spus Bonţidean.

Atacul lui Gore

Interlopul clujean Marius Florin David, zis şi Gore, a înjunghiat marţi noapte într-un acces de furie un brancardier pe holul Urgenţelor din Cluj-Napoca. Interlopul a fost arestat ieri pentru tentativă de omor şi riscă până la 15 ani de detenţie.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite