SOS! Handabaliştii clujeni s-au calificat în Cupele Europene, dar sunt în pragul falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„U“ Transilvania s-a calificat în Cupele Europene, însă abia are bani să joace în campionatul intern, după ce sponsorul principal a renunţat la colaborare. În condiţiile în care vedetele echipei au plecat din cauza lipsei banilor, iar stafful de conducere nu a fost plătit de două luni, „U“ Transilvania are nevoie disperată de sponsori.

Handbalul clujean are o tradiţie de peste 70 de ani, prima echipă cu unsprezece jucători a fost înfiinţată de către profesorul Onoriu Cheţianu în 1935. După şapte ani, „Ştiinţa“ a debutat oficial în campionatul intern. După zece ani, a fost înfiinţată prima echipă de handbal cu şapte jucători, varianta în care se desfăşoară şi azi competiţiile. Între timp echipa şi-a schimbat denumirea în „Universitatea“. Noul club a promovat în Divizia A în 1966-1967, iar în 1969 şi 1970 sub Feleac au ajuns primele medalii de bronz din istorie. Echipa din anii aceia reuşea performanţe de invidiat, „victime“ ale clujenilor fiind formaţii de prestigiu precum Minaur Baia-Mare, Steaua sau Dinamo. După două decenii în care au migrat între prima ligă şi eşalonul secund, handbaliştii clujeni, prin echipa Universitatea, au obţinut locul 3 în ediţia 1998-1999, acesta fiind cel mai bun rezultat al clubului.

Fundaţia „Transilvania“, bani pentru performanţă

La finalul anului 2007, zece dintre cele mai mari companii  din Ardeal împreună cu trei universităţi au iniţiat primul mare proiect sportiv regional: Fundaţia de Handbal „Transilvania“. Pe vremea aceea, omul de afaceri Ioan Rus promitea că în aproximativ trei ani, handbalul va deveni cel mai popular sport de echipă din Transilvania, după fotbal. Fundaţia a preluat echipa şi avea planuri mari, de a o aduce la nivelul cupelor europene şi chiar cu şanse de a se bate pentru titlul de campioană. Peste doar un an, „U“ Transilvania promova în Liga Naţională. De aici încolo, investitorii aveau un singur ţel: acela ca în trei ani echipa să se califice în Europa.  În primul sezon la cel mai înalt nivel al handbalului românesc, clujenii au terminat campionatul pe locul 11. În 2009-2010 echipa a încheiat competiţia pe locul 8, pentru ca în ultimul sezon să se claseze pe cea mai bună poziţie de când a fost preluată de Fundaţia „Transilvania“, locul 5. Chiar dacă această poziţie nu ar fi asigurat accesul clujenilor în cupele europene, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, a cerut forului european suplimentarea locurilor oferite României. Astfel, elevii lui Constantin Ştefan au prins in-extremis un loc în Challenge Cup.

Fundaţia şi-a încetat activitatea

În această vară, situaţia s-a schimbat radical. Planurile măreţe au eşuat deoarece principalul sponsor a anunţat că va sista activitatea fundaţiei, care devine astfel incapabilă să mai sprijine clubul cu bani. Fundaţia „Transilvania“, practic, nu mai există în acest moment, iar viitorul echipei este extrem de incert. Managerul clubului, Mihai Tritean, spune că niciodată în carierea sa, indiferent că a fost cea de jucător sau de conducător, nu s-a întâlnit cu o asemenea situaţie: „Problemele sunt foarte, foarte mari, în sensul că în acest moment nu avem absolut nimic. A fost un proiect extrem de serios, lucrurile au mers perfect din punctul de vedere al performanţelor. Noi ne-am îndeplinit targetul, atât în ceea ce priveşte echipa mare, cât şi juniorii. Fundaţia Transilvania şi-a oprit activitatea şi nu mai avem bani. Oficial nu mi s-a comunicat nimic, dar cert este că în acest moment nu avem fonduri să susţinem un sezon competiţional. O asemenea situaţie nu am mai întâlnit niciodată“.

Salarii diminuate sau chiar deloc

Dintr-o formaţie care punea mereu probleme marilor forţe ale handbalului românesc, „U“ Transilvania a ajuns în pragul desfiinţării. Cu un efort deosebit, echipa a fost înscrisă în campionat, dar perspectivele sunt sumbre. Jucătorii importanţi, precum Ghionea, Vujadinovici sau Busecan au fost nevoiţi să părăsească echipa, iar cei care au rămas au contractele diminuate. Cei din conducere sunt neplătiţi de două luni: „Am înscris echipa, dar una e înscrierea şi alta e participarea. Jucătorii de anul trecut care au rămas au contractele diminuate, iar noi, cei din conducere, nu mai suntem salarizaţi de două luni. Până acum am găsit sprijin la o firmă micuţă, dar banii oferiţi nu sunt mulţi deloc. Am ajuns în situaţia în care cerem disperaţi sprijinul oamenilor de afaceri, dar deocamdată nu se arată nimeni interesat“, mai spune Mihai Tritean.

100.000 de lei, din Europa spre Liga Naţională

Deşi a primit dreptul de a evolua în Challenge Cup, nici nu se pune problema ca echipa lui Constantin Ştefan să joace în Europa. Din cauza problemelor financiare, „U“ nu îndeplineşte criteriile şi nu se poate înscrie în competiţie. Consiliul Local a alocat suma de 100.000 de lei echipei pentru a asigura participarea în cupele europene, iar aceşti bani urmează să fie redirecţionaţi spre susţinerea activităţii competiţionale interne. „Există un miliard de lei vechi care urmau să ne fie alocaţi pentru a putea juca în Europa, dar până începe campionatul va trebui să ne reorientăm. Vom cere ca această sumă să fie redirecţionată pentru a putea asigura bugetul cel puţin până în decembrie. Cu aceşti bani ne vom târî cumva, dar pe viitor nu ştiu ce va fi“, spune Mihai Tritean.

Juniorii, calificaţi în toate finalele

Echipele de juniori ale clubului au reuşit o performanţă demnă de invidiat în acest an. În urma turneelor finale disputate în luna iunie, juniorii V au cucerit medaliile de aur, în timp ce la juniori III şi IV, clubul a jucat finala şi s-a ales cu medaliile de argint. „Chiar nu ne poate reproşa nimeni faptul că pe partea sportivă nu ne-am făcut treaba. Atât echipa mare, cât şi juniorii, şi-au îndeplinit obiectivele şi e cu atât mai frustrant să ne trezim peste noapte că nu mai putem continua acest proiect care chiar promitea“, spune managerul echipei.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite