SOLIDARITATE Clujenii dau o mână de ajutor bătrânei pe care o aștepta o iarnă fără căldură în locuință

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Fiscutean (78 de ani) a renunţat la căldură pentru că pensia e foarte mică şi nu-i ajunge.
Maria Fiscutean (78 de ani) a renunţat la căldură pentru că pensia e foarte mică şi nu-i ajunge.

Povestea clujencei care locuieşte într-un aparament neînclăzit din cauza sărăciei nu a rămas fără ecou, mai mulţi clujeni fiind dispuşi să o ajute.

Primele persoane emoţionate de viaţa grea pe care o duce Maria Fiscutean, despre care „Adevărul" a publicat un articol lunea aceasta, au fost membrele Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) din Cluj. Acestea derulează un program de sprijin al persoanelor aflate în nevoie, prin care 100 de familii cu situaţii financiare precare vor fi ajutate. Mai precis, cele 100 de persoane vor primi, de sărbători, un ajutor financiar de aproximativ 150 de lei. Mihaela Rus, preşedinta AFA Cluj, a menţionat că se va face o excepţie în cazul doamnei Fiscutean. „Încercăm să ajutăm cât mai multe persoane şi ştim că nu putem să rezolvăm toate problemele din ţară, dar sperăm ca aportul nostru să o ajute pe Maria Fiscutean să treacă mai uşor peste iarnă şi să îi aducă zâmbetul pe faţă şi speranţa în suflet. În cazul ei vom face o excepţie şi o vom ajuta cu 500 de lei", spune Mihaela Rus.

Maria Fiscutean locuieşte pe strada Primăverii, în cartierul Mănăştur. Nu a fost căsătorită şi singurul ajutor îl primeşte de la un nepot. Şi-a plătit întotdeauna cheltuielile la timp, dar anul acesta nu a avut de ales şi s-a debranşat de la încălzire. Nu are nici centrală, iar singura sursă de încălzire e un calorifer electric. „Eu nu mai am căldură fiindcă toată lumea şi-a pus centrală, iar eu am rămas singură. Dacă mi-ar da căldură, nu-mi ajunge pensia ca să plătesc. Mă încălzesc de la curent, nepoata mea mi-a adus. Dacă nu-mi aducea nepoata caloriferul ăsta rămâneam în frig", spune pensionara.

„Dacă vor să mă ajute e foarte bine"

Din păcate, instalarea unei centrale termice nu este posibilă în această perioadă, dar membrele AFA o vor ajuta să-şi plătească factura la electricitate. Alţi cititori ai ziarului „Adevărul" şi-au arătat intenţia de a o ajuta pe Maria Fiscutean. La problemele clujencei au răspuns prompt clujeni plecaţi din ţară, astfel că o cititoare a ziarului şi-a arătat disponibilitatea de a o ajuta chiar dacă, momentan, locuieşte în Italia.

În momentul în care Maria Fiscutean a aflat că sunt oameni care vor să o ajute, nu a înţeles ce înseamnă acest ajutor. „Cum vor să mă ajute, îmi dau bani şi să-i dau înapoi la vară?", s-a întrebat femeia. Când a înţeles că nu e cazul să restituie ajutorul, clujencei nu i-a venit să creadă. „Apăi dacă vor să mă ajute e foarte bine, dar eu nu ştiu cât o să fie curentul. Încă nu a venit pe luna asta citirea ceasului, numai după o să ştiu cât trebuie plătit. Atunci o să am nevoie să mă ajute, că acuma nu ştiu cât trebuie să plătesc", spune Maria Fiscutean.

AFA în Ţara Minunilor

AFA Cluj organizează, în 9 decembrie, balul de caritate „AFA în ţara minunilor". Prin intermediul acestui eveniment, femeile de afaceri din Cluj încearcă să strângă fondurile necesare pentru a ajuta cât mai multe familii. Pe lângă acest proiect, membrele AFA Cluj au donat Spitalului de Primire Urgenţe a Spitalului de Copii din Cluj echipamente medicale în valoare de jumătate de miliard de lei şi s-au implicat în refacerea Grădinii Botanice „Alexandru Borza".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite