SITUAŢIE CRITICĂ Institutul Inimii - „Azi nu se operează pentru că nu sunt bani” (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de inimă îşi aşteaptă speriaţi sfârşitul, pe paturile de spital. Din lipsă de fonduri, se fac doar intervenţiile de urgenţă. Zeci de bebeluşi, dar şi adulţi, cu boli sau complicaţii cardiovasculare nu pot fi operaţi în Cluj-Napoca. Unul din cele mai prestigioase institute din ţară, „Niculae Stăncioiu“, a rămas fără fonduri.

„Nu pot să respir. Trebuia să intru în operaţie azi, dar azi nu se operează pentru că nu sunt bani. Simt că suntem condamnaţi la moarte fără sentinţă. Măcar în faţa unui judecător, când te condamnă la moarte, poţi să faci contestaţie. Eu simt că nu am ce face“, sunt cuvintele lui Vasila Fodor (57 de ani), pacientul care trebuia să fie operat pe inimă astăzi, la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu“ din Cluj-Napoca. Medicii nu îl mai pot opera, deoarece s-au terminat fondurile pentru operaţii.

Un etaj mai sus se aud plânsetele copiilor, care şi ei trebuie operaţi, ori că s-au născut cu complicaţii, ori pentru că suferă deja de o boală cardiovasculară. Nici ei nu pot fi operaţi. Se operează doar urgenţele, adică acei pacienţi care se află în stare critică.

Situaţie critică

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului, Traian Scridon, a declarat că situaţia este fără ieşire, nemafiind bani pentru materialele sanitare şi pentru salarii. „Situaţia la Institutul Inimii este critică. Printr-un program cronic de subfinanţare am ajuns la capătul puterilor. Nu mai avem materiale cu care să operăm. Situaţia este fără ieşire, nu mai avem bani pentru materiale, pentru salarii. A trebuit să sistăm programul de operaţii cronice şi să păstrăm materiale pentru urgenţe, dacă apar. Pacienţii vor fi reprogramaţi pe liste de aşteptare“, a spus Scridon.

Conducerea instituţiei a anunţat, azi, că va încerca să încropească un program de operaţii, cu ajutorul unor sume care vor fi reeşalonate din cadrul Institutului, „cu toate riscurile“, dar şi printr-un împrumut la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, din banii alocaţi pentru luna aprilie, Institutul fiind finanţat, pe de o parte, de Ministerul Sănătăţii, dar şi de CAS Cluj. Pentru tot anul au fost alocaţi bani de operaţii pentru 16 copii şi 200 de adulţi. Anul trecut, sumele erau duble, dar tot insuficiente. Ministerul Sănătăţii nu a găsit soluţii pentru refinanţare până la această oră.

Nu sunt bani de vată şi mănuşi

Medicii nu mai au bani pentru materialele necesare unei operaţii. „Avem probleme cu mănuşile, chiar şi cu vata. Nu sunt bani de mănuşi“, a declarat medicul Scridon. Pacientul Vasile Fodor, care azi trebuia să fie operat însă a fost pus pe listele de aşteptare, a declarat că medicii i-au cerut să îşi cumpere personal vata şi pansamentele necesare operaţiei, deoarece nu mai sunt bani. La fel a făcut şi Vasile Chelariu, care a fost operat zilele trecute.

Vezi declaraţiile care descriu situaţia critică în care a ajuns Institutul:

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite