SERIAL Viaţa cu salariul minim: Vânzător de bilete la bal (Ziua 16)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care experimentează viaţa cu salariul minim învaţă să se descurce tot mai bine. În timp ce Andrei Muntean a primit o invitaţie la concertul mult visat, al trupei Phoenix, Robert Kovacs va primi şi el un bilet la un bal al bobocilor, însă doar dacă va vinde altele.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

În urma unei seri de luni nu tocmai uşoară, dedicată concertului trupei Phoenix, se pare că Andrei nu şi-a revenit încă. Nici pentru Robert aceste zile nu sunt uşoare. El trebuie să vândă mai multe bilete pentru un bal al bobocilor, asta dacă vrea şi el să se aleagă cu unul.

„V-am spus săptămâna trecută ca dacă vând nişte bilete la un bal primesc unul gratis. M-am gândit eu să fac o mică plimbare până în cartierul Mărăşti, la cămine, să încerc să le vând“, a povestit studentul.

A pus la cale o strategie

Pe drum, Robert şi-a făcut tot felul de planuri pentru a pune în vânzare cât mai multe bilete la bal. „Mă gândeam că dacă vând un bilet per etaj (sunt două cămine şi au nouă etaje fiecare) ies foarte bine, mai ales că am oricum vreo 20 de bilete de vândut“, adaugă el.

Ajuns la cămine, a început să întrebe la fiecare cameră. După ce şi-a făcut atâtea planuri, Robert a avut parte de o surpriză. „Am urcat la etajul nouă să încep de sus şi la acolo n-a cumpărat nimeni, la 8 nimeni, la 7 nimeni, deci am stat un pic şi m-am gândit că, dacă din trei etaje n-am vândut nimic, statistic vorbind e prea puţin probabil să vând mai mult de cinci bilete. Aşa că am renunţat de tot“, a încheiat Robert.

Două zile fără nicio cheltuială

Luni, tânărul a făcut un mic bacşiş, după ce un prieten i-a dat 10 lei pentru a-i aduce un pachet cu maşina. „Am parcurs 15,7 kilometri, ceea ce înseamnă, la un consum de 7 şi 4,60 lei/litru de motorina preţul de 5,06 lei, deci 4,94 lei profit“, se bucură el. Ieri, studentul s-a pus pe gătit. „Mai spre seară am făcut o ciorbă, dar nu am făcut-o oricum. Un prieten de pe palier mi-a dat carnea pentru gust“, se amuză Robert, care susţine că el a pus legumele plus... munca. „Colegul de cameră, pentru o farfurie de ciorbă, ne-a dat felul doi. Deci a fost o masă copioasă“, încheie studentul.

Bugetul lui Robert la finalul zilei 16: 143,75 delei.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite