SERIAL Viaţa cu salariul minim: Vai de capul celor cu salariul minim (Ziua 30 - final)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care au experimentat viaţa cu bani puţini timp de o lună au ajuns la finalul proiectului. Vreme de o lună s-au pus la culcare deseori cu burta goală, ori au fost nevoiţi să refuze ieşiri în oraş cu prietenii. Ieri, cei doi tineri au trăit pe propria piele ultima zi fără bani.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Nu îi poţi cumpăra hainde fiind plătit cu 461 de lei în România. Nu poţi merge la film, nu poţi citi o carte, nu îţi permiţi să întreţii o maşină. Abia ai ce mânca. Sunt doar câteva din concluziile celor doi tineri, Andrei Muntean şi Robert Kovacs, la finalul unui experiment care a reprezentat, poate, o grevă a foamei. Asta deoarece de multe ori, studenţii se culcau cu burta goală, pe principiul „îi-e foame, dormi”.

Ultimele zile de chin

Tinerii au rămas fără bani cu trei zile înainte de finalizarea experimentului. S-ar fi putut împrumuta, însă, spun ei, nu ar fi avut de unde să returneze banii, astfel încât au folosit alţi bani, iar cheltuielile le-au trecut cu minus în bugetul stabilit la început. Andrei cu un minus de 26 de lei, iar Robert cu unul de 30 de lei. Acest lucru dovedeşte că nu poţi trăi, practic, timp de o lună, cu salariul minim pe economie.

Andrei Muntean s-a descurcat în ultimele zile cu mâncare oferită de prieteni. Am fost la o colegă, unde era ziua prietenului ei, şi acolo un adevărat ospăţ, ca la nuntă. Am mâncat chestii pe care în mod normal nu le mâncam deloc: caşcaval cu portocale, bacon cu prune, ceva pastă de brânză cu ardei şi o delicioasă salată de ton cu porumb şi fasole. Să nu vă imaginaţi că am mâncat foarte mult”, spune tânărul. În penultima zi de experiment a mâncat şi la cantină, iar seara a fost servit cu un sandwich delicios cu şuncă şi caşcaval. „Am avut noroc că am nimerit la nişte colege la ora cinei”, a completat el.

De cheltuit, în ultimele zile Andrei a scos bani din buzunar pentru un taxi, din cartierul Bună Ziua şi până în Hasdeu. L-a costat 10 lei. „Era târziu, frig şi chiar nu e plăcut să mergi pe jos de acolo până acasă”, a încheiat acesta. Urmează ca cei doi studenţi, împreună cu ceilalţi colegi care au luat parte la experiment în altă perioadă să-şi întocmească raporturile finale şi să sublinieze greutăţile cu care s-au confruntat de-a lungul celor 30 de zile.

În ediţia de sâmbătă, „Adevărul de Seară” vă va prezenta pe larg un interviu cu concluziile trase de cei doi tineri în urma experimentului

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite