SERIAL Viaţa cu salariul minim: Tinerii îşi pierd controlul (Ziua 18)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care experimentează viaţa cu salariul minim încep să-şi piardă cumpătul. Andrei Muntean rămâne imediat fără bani, deşi mai sunt 12 zile până la finalul experimentului. El spune că şi-a pierdut cumpătul şi toată lumea s-a săturat deja de acest proiect.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Nu a trecut nici măcar o lună, iar Andrei şi Robert îşi pierd cumpătul şi controlul, deoarece vor rămâne curând fără bani. Nu mai socializează atât cât o făceau până acum, iar Andrei a ajuns chiar să bea, fără a ţine cont că nu mai are foarte mulţi bani. „Pe lângă starea mea de spirit,  m-am mai şi dus ieri la un chef cu Robert şi mai mulţi prieteni, unde mi-am luat o bere şi două shot-uri de tărie. În total 15 lei. Scump, dar cum acolo nu era lume, nu puteam prosti pe nimeni să îmi ia de băut. Unii din prietenii mei sunt deja foarte sătui de proiectul ăsta“, povesteşte, amărât, Andrei. El a rămas cu un buget total de 97,48 lei.

Robert a băut şi el

Greul a început de alaltăieri, când Robert a mers la balul la care a primit invitaţie după ce şi-a ajutat nişte colegi să vândă bilete. „Se pare că a meritat să încerc. De băut am avut ce să beau, căci mi-am amintit de o datorie mai veche de la începutul anului şcolar, când am cărat un frigider la nişte colege în cămin. Datoria consta într-o sticlă de vin. Doamne fereşte ce bine a prins“, spune el.

Studentul nu a mai ţinut nici el cont de câţi bani mai are şi a cheltuit 6,5 lei pe o shaorma. „Ieri am cedat. M-am tot plimbam prin oraş şi n-am mai putut. A trebuit să-mi iau o shaorma. Au trecut peste două săptămâni de când n-am mai mâncat aşa ceva. Dar pot să vă spun că a fost super bună“, adaugă Robert. El spune că s-a obişnuit cu mâncatul mai puţin, pentru că înca nu a fost nevoie să facă săptămâna aceasta cumpărăturile şi chiar mai are alimente pentru 2-3 zile.

Aseară, după ce s-a întors în cămin şi a dormit câteva ore, a fost convins să joace poker. „Am câştigat 20 de lei. Problema e că i-am cheltuit pe toţi, fiindcă am fost la un chef ratat şi am luat o bere şi un shot de jagger cu 10 lei, iar după ce am ieşit de acolo, evident că nu m-am mai putut opri fără a mânca o pizza cu 13 lei. Deci banii câştigaţi uşor se pierd uşor“, încheie tânărul.

Robert a făcut un profit de 20 de lei la poker, însă a cheltuit 10 lei pe alcool, 13 lei pe pizza şi a mai rămas cu un buget de 134.25 de lei până la finele experimentului.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite