SERIAL Viaţa cu salariul minim: Studenţii nu mai rezistă (Ziua 19)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Muntean şi Robert Kovacs s-au săturat să trăiască din salariul minim pe economie. Cei doi studenţi care experimentează, o lună, viaţa cu bani puţini spun că s-au săturat de experiment şi devin din ce în ce mai sictiriţi.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Au trecut 19 zile din cele 30 în care cei doi studenţi clujeni experimentează viaţa cu bani puţini. După ce la început făceau cumpărături şi îşi aprovizionau frigiderele cu alimente, care le ajungeau pentru o săptămână, în ultimele zile aceştia au devenit tot mai tăcuţi şi nervoşi. Se pare că alimentaţia proastă îşi spune cuvântul, astfel încât tinerii s-au transformat, recent, în nişte butoaie cu pulbere: irascibili sau fără chef, nervoşi sau neglijaţi. „Sunt foarte plictisit şi sictirit de tot în zilele astea“, sunt puţinele cuvinte pe care a reuşit să le schiţeze Andrei Muntean.

Obişnuit să mănânce puţin

Deşi era o persoană plină de energie şi umor, Robert Kovacs s-a schimbat vizibil în ultima perioadă. „Se pare că o să rezist, dar m-am săturat până peste culme de proiectul ăsta“, afirmă studentul, care a fost nevoit să cheltuie, ieri, aproape cinci lei pe nişte documente xeroxate. „Mi-am făcut nişte xeroxuri pentru şcoală. Cost total de 4.70 lei, pentru că mai sunt şi cursuri care trebuie xeroxate pentru viitor. În rest toată ziua am pierdut-o prin cămin“, adaugă acesta.

„Pot să zic că m-am obişnuit să mănânc puţin. Azi (ieri, n.r.) de exemplu am mâncat de la colegul care a mai gătit cu nişte prieteni. Teoretic nu ar trebui să iau în calcul că am mâncat de la el, deoarece şi eu îi dau când gătesc, dar am să iau în calcul o masă de 8 lei, atât cât ar costa cam ce am mâncat de la el, echivalentul într-un restaurant, deoarece, sincer, nu mă mai ţigănesc“, susţine Robert.

În total, cheltuielile sale de ieri au fost de 12.70 lei, iar bugetul total rămas este de ramas 121.55 lei. Andrei stă puţin mai rău cu banii, deoarece mai are un buget de doar 97,48 lei. „Stau bine cu banii fiindcă sunt în săptămana a treia şi nu am fost la cumpărături pentru săptămâna asta“, a încheiat Robert.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite