SERIAL Viaţa cu salariul minim. Mănânci, zâmbesti! (Ziua 22)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care îşi duc traiul cu bani puţini şi-au recâştigat încrederea în forţele proprii. Robert Kovacs a „câştigat” un pui rotisat după ce şi-a ajutat un prieten, iar Andrei Muntean e cu moralul ridicat după ce a mâncat bine la cantină. Frigiderul îi arată bine, de asemenea.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Tinerii au fost vreme de trei zile cu moralul la pământ. Ba chiar au vrut să renunţe la experimentul în care îşi testează forţele proprii în a trăi o lună numai cu salariul minim. Robert spune că, deşi s-a săturat de acest trai, poate duce experimentul la capăt. Sâmbătă şi-a dus cu maşina un amic în afara oraşului şi a fost răsplătit cu un pui rotisat, din care mai poate mânca şi acum. Cu toate acestea, el a cheltuit 28 de lei pe factura la telefon. „Am mai rămas cu 85 de lei”, spune Robert.

Încărcat cu energie pozitivă

De cealaltă parte, Andrei Muntean e cu zâmbetul pe buze, asta nu doar datorită team buildingului la care a participat în weekend, alături de colegi, ci şi a faptului că ieri a fost prima zi din proiect când a mâncat două feluri de mâncare gătită la aceeaşi masă şi nu sandwich-uri, salam sau altele asemănătoare “M-am dus frumos la cantină la Agronomie şi am mâncat o delicioasă ciorbă ţărănească şi un piept de pui la grătar cu cartofi pai (erau singurii) şi o salată de varză. Masa asta a fost delicioasă! A costat mult, raportat la bugetul meu, 9 lei, dar a meritat toţi banii”, povesteşte tânărul.

Mai târziu a fost şi la o cafea, alături de trei colege. “Mi-au oferit o cafea şi am luat de la două dintre ele câte o felie de pizza şi câteva înghiţituri de lasagna. După masa asta m-am întors la şcoală, unde am dat cel mai bun randament din toată luna asta (asta şi datorită moralului de la team building şi a faptului că eram mâncat cum trebuie).  Acum sunt sătul, am aceeaşi energie pozitivă de ieri, pot duce proiectul până la sfârşit”, încheie studentul.

Andrei a făcut, aseară, inventarul frigiderului. “Am constatat că de săptămâna trecută, când am făcut cumpărăturile, mai am două rude de salam, puţină brânză, puţin parizer, trei iaurturi, margarină, un sfert de borcan de gem, o cutie de pateu şi mai am încă două pungi de paste şi câteva plicuri de supă, aşa că săptămâna asta nu mai fac cumpărături”, a mai spus acesta.

Mâine este ziua onomastică a lui Andrei, motiv pentru care va fi nevoit să mai scoată din buzunar câţiva lei, pentru a servi colegii cu fursecuri şi suc. “O să vreau să mai trec pe la cantina socială a Primăriei zilele astea să văd cum e, reclama e bună”, încheie studentul, care a rămas cu un buget total de 53,48 lei.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite