SERIAL Viaţa cu salariul minim: Bugetul, pe minus! (Zilele 28 şi 29)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care trăiesc cu bani puţini au rămas deja fără buget şi nu se pot împrumuta, deoarece nu au de unde să returneze datoria. Robert Kovacs a fost nevoit să îşi schimbe cauciucurile la maşină şi a rămas fără bani. El spune că un om care trăieşte cu bani puţini nu-şi permite să aibă o maşină.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

Colegul său, Andrei Muntean, a rămas de două zile fără niciun leu în buzunar. A fost nevoit să cheltuie din alte rezerve şi, practic, a trecut pe minus, deoarece bugetul care era reprezentat de salariul minim pe economie, adică 461 de lei, nu i-a ajuns pentru a trăi o lună. Proiectul nu a fost unul eşuat, însă în cazul lui Andrei, acesta a demonstrat că banii nu i-au ajuns pentru a trăi o lună.

Maşina l-a lăsat fără bani

În cazul lui Robert, lucrurile au stat altfel până ieri. A fost acasă, în Baia Mare, unde s-a descurcat cu 20 de lei, însă la întoarcere a fost nevoit să cheltuie pe transport. A rămas cu câteva zeci de lei, asta până a sosit la Cluj-Napoca şi a realizat că e nevoit să-şi schimbe cauciucurile la maşină, fiindcă avea nevoie de ea.„Ieri a trebuit să îmi pun cauciucurile de iarnă şi la vulcanizare m-a costat 40 de lei, centrat plus schimbat. Am avut nevoie de schimbul ăsta, asta e viaţa. În concluzie, nu poţi avea maşina cu salariul minim pe economie“, susţine Robert.

„Gaură“ în buget

Cu tot ce a cheltuit în weekend acasă, plus schimbarea cauciucurilor, tânărul a scos din buzunar 54,75 de lei. „În ultimele două zile am încercat pe cât posibl să-mi echivalez ce am mâncat (Robert a mâncat acasă, însă i-a cerut mamei sale să îi spună cât îl costă pentru a trage din buget, n.r.)“, a spus studentul.

Mai sunt două zile de exeperiment, iar tânărul nu doar că nu mai are bani, însă are şi o „gaură“ în bugetul care este, practic, inexistent: a trecut pe minus. Nu se poate împrumuta, deoarece nu ar avea de unde să returneze banii. „Am rămas cu minus 30,50 lei“, a completat Robert.
Cei doi tineri mai au rezerve în frigider, alimente rămase de săptămânile trecute, însă nu se vor putea descurca la şcoală ori atunci când ies în oraş.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite