SERIAL Viaţa cu salariul minim: Alune în loc de mâncare (Ziua 25)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa cu salariul minim îi pune pe studenţi în dificultate, care iau decizii pripite deşi nu mai au bani. Andrei Muntean a dat cinci lei pe o pungă de alune, deşi bugetul său pentru ultimele cinci zile este de doar 20 de lei. Robert Kovacs e iresponsabil: şi-a luat un burger de la Mc'Donalds.

Citeşte totul despre serialul "Viaţa cu salariul minim"

În ultimele zile de experiment, tinerii nu-şi mai pot stăpâni poftele. Erau învăţaţi să-şi satisfacă plăcerile cu sucuri, cu mâncare de la Mc'Donalds, dulciuri şi altele, asemenea majorităţii tinerilor din ziua de azi. Astfel, deşi mai au de trăit încă cinci zile cu bani puţini, circa 20 de lei în cazul lui Andrei şi 60 de lei în privinţa lui Robert, cei doi au renunţat, ieri, la organizarea cu care au pornit la drum şi au dat banii pe „delicatese“.

„Spre seară am fost la cumpărături cu câţiva prieteni şi mi-am luat o pungă de alune pentru că nu mai mâncasem aşa ceva de ceva vreme şi chiar îmi era dor să simt gustul ăla“, a povestit Andrei, care este foarte supărat din cauza experimentului şi abia aşteaptă să se încheie, deoarece nu-şi mai poate stăpâni poftele. „Abia aştept să termin cu proiectul ăsta. M-am săturat să tot merg peste tot şi să stau ca o mommâie şi să nu fac nimic, sau atunci când mă duc într-un magazin să îmi iau ce vreau“, spune el.

Totuşi, a realizat că nu mai are foarte mulţi bani, deşi a cheltuit pentru micile plăceri din ultimele zile, respectiv un concert, un film şi, recent, o pungă de alune. „Cu banii stau cum nu se poate mai prost. Am dat azi 5 lei pe alune şi mai am 13,48 lei. E clar că sunt pe minus pentru că o să vedeţi, la raportarea finală, că sunt o groază de lucruri pe care nu le-am adăugat. Obiecte de igienă personală, uzura hainelor. Noroc că nu m-am îmbolnăvit, că de mai dădeam bani şi pe leacuri vai de mine unde ajungeam“, a exclamat Andrei.

Robert a mâncat la Mc'Donalds

De la mijlocul acestei săptămâni, Robert Kovacs a devenit iresponsabil şi s-a gândit să-şi intre în ritmul de dinainte, atunci când se plimba cu maşina sau mânca la Mc'Donalds. „Pot să vă zic că am început să-mi intru în rutina de dinainte de proiect, adică să revin la standardul de viaţă de dinainte. Luni seara am fost la un minichef şi bineînţeles că nu am avut niciun chef să merg pe jos până în capăt de Grigorescu, deci am cheltuit vreo 7 lei pe motorină. După ce am plecat de acolo, bineînţeles că mi s-a făcut o poftă nebună de Mc'Donalds şi am oprit să-mi iau un Big Mac, cu 8.5 lei“, a spus Robert.

Marţi seara a fost invitat la nişte prieteni, unde au strâns bani pentru a cumpăra pizza. „Am pus cheltuielile la comun şi au ieşit vreo 6.50 de unul“, a adăugat studentul. Cheltuielle sale din ultimele zile au fost de 26.10 lei, iar tânărul a rămas, pentru ultimele cinci zile, cu 59.65 lei.

Experiment social

Patru tineri clujeni vor să vadă ce înseamnă să trăieşti cu 461 de lei pe lună, atât cât este, în mână, un salariu minim. După ce vor face asta timp de o lună, vor prezenta un raport instituţiilor centrale, dar şi mai multor parlamentari europeni. Cei patru sunt Bogdan Cardoş, preşedintele Asociaţiei pentru Calitate în Societatea Modernă (ACSM), organizaţie care a demarat proiectul, alături de Sorin Parpucea, Andrei Muntean şi Robert Kovacs. Poveştile ultimilor doi, care au început experimentul în 8 noiembrie, vor putea fi urmărite zilnic, în „Adevărul de Seară“.

Citeşte aici povestea lor şi mai multe despre proiect

Vezi aici experienţele celorlalţi tineri implicaţi în experiment

viata cu salariul minim facebook
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite