SERIAL Exploratorii români din Laos au dat peste vipere şi ape tulburi (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expediţia exploratorilor români şi francezi din Laos a ajuns la cea de-a noua zi. Ei au început în forţă cartarea şi topografierea tuturor peşterilor pe care le-aud escoperit în teren. Fauna şi flora locală i-a încântat, dar le-a şi dat fiori, pentru că au dat şi peste o viperă. Citiţi mai multe despre cum decrug explorările din Laos, în jurnalul lor de călătorie.

Ziua 4 – 9 feb. 2011
Exploratorii “şi-au intrat în pâine”


Ritmul expeditiei incepe sa creasca, fiecare isi pregateste echipamentul pentru o plecare cat mai de dimineata. Damian si Isabelle pleaca la ora 10 spre satul Konglor unde ii asteapta un tuc-tuc pentru a ajunge la resurgenta Tam Pesong. Apa este foarte limpede. Ajung la stramtoarea la care s-a oprit Damian in anul 2010 foarte repede si trec de ea. Sifonul se termina cativa metri mai departe. O galerie de 40 m care trece prin rau duce la o aglomerare de pietre. Damian trece repede si mai face 50 m inainte de a ajunge la un nou sifon. Aici va trebui sa revenim. Dupa-amiaza o petrec incepand sa recunoasca siturile Tham Momie si Khoun Song Peo fara sa reuseasca insa sa coreleze cu datele pe care le avem deja.

Tudor, Mowgly si Andreea se reintorc la Tham Houay Sae. Tudor reia scufundarea din ziua precedenta si ajunge la o adancime de -20m. Andreea scufunda in aceeasi resurgenta pentru a vedea daca sunt bune conditiile pentru a filma si fotografia. De fapt, galeria este destul de stramta si vizibilitatea devine de slaba.

Mowgly se scufunda in sifonul din interiorul pesterii Tham Houay Sae, o scufundare deloc usoara din cauza accesului foarte dificil. Mihai ii filmeaza pe ceilalti.

Au găsit o viperă

image

Calin, Ioana si Elena topografiaza pestera Tham Houay Sae, pestera care se intinde pe o lungime de 800 m cu multe galerii secundare. Ei gasesc mai multe iesiri care dau in faleza. Pe o alta intrare in pestera Kiss gaseste o vipera cu o lungime de aprox 1,5m pe care o si fotografiaza.

Laurent si Richard merg la resurgenta Khoun Houay Set si la Tham Khoun Houay Set, Richard se scufunda la sifonul din pestera a carei intrare se face printr-un con de circa 30 cm de argila. Dupa acesta palnie (con) galeria se limpezeste si continua circa 80m.

Laurent se scufunda la Khoun Houay Set intr-o galerie foarte frumoasa si limpede. Se opreste dupa circa 110 m la o adancime de -17m. Se va intoarcea maine pentru a face exercitii cu ”rebreatherul” .

Ziua 5 – 10 feb 2011
Scufundări în ape tulburi

Damien si Isabelle pleaca pe jos cu doi porteri pentru a continua explorarea lui Mowgly la Tham Houay Sae. Ei ajung la capatul sifonului reusind sa mai adauge inca 30 m la lungimea lui. Absenta curentului de aer si felul in care arata galeria ne face sa credem ca nu exista speranta pentru a continua. Ajunsi devreme in tabara ei aduc la zi topografiile si descrierile pesterilor.

Mihai si Calin se scufunda la Tham Khoun Houay Set intr-o apa tulbure. Andreea filmeaza si face fotografii acestora, dar si lui Mowgly si Laurent cu rebreather-ul sau la resurgenta. Mowgly reia explorarea lui Laurent la 30 m de intrare. Continuarea este o mare sala la -17m, iar apoi urmeaza iesirea din sifon. La 150 m dupa iesirea din sifon, urmeaza un al doilea sifon pe partea stanga la capatul lacului. Exista posibilitatrea unui nou sifon dupa lac. Laurent face o scufundarea cu rebreatherul, ceea ce reprezinta o premiera in Laos.

Echipa formata din Richard, Tudor, Elena si Ioana se ocupa de pregatirea newsletterului, iar apoi pleaca inspre satul Nam Him pentru a trimite newsletterul prin e-mail si a cumpara benzina si mancare. Apoi ei merg inspre satul Ban Mouang pentru a repera un sifon si pesteri in faleza. Ei gasesc o pestera in faleza si o exploreaza. Gasesc si un sifon, iar apoi decid sa topografieze cavitatea.

Ziua 6 – 11 februarie 2011
Scufundari cu peripeţii

Mihai si Andreea se intorc la Khoun Houay Set pentru a face fotografii, insa nu le functioneaza bliturile, asa ca se vor intoarce maine. Kiss, Damian si Isabelle se duc sa repereze pestera Tham Houay Khenang. Resurgenta este la 900 m de sat, ceea ce inseamna 30 min de drum care include si trecerea in piroga a raului Nam Hinboun. Damien si Isabelle gasesc drumul pana la lac traversand o aglomerare de bolovani. Isabelle se scufunda pe o lungime de 50 m la o adancime de -5m si considera ca continuarera este intr-un clopot de aer si nu intr-o diaclaza. Damian sondeaza resurgenta si s-ar parea ca exista mai multe iesiri intr-o aglomerare de bolovani.


Intre timp Kiss merge sa repereze 3 resurgente, una dintre ela fiind la 1km in aval si are 19 grade (mai rece cu 4 grade decat celelate) si 2 resurgente sunt la 1 km in amonte.
Calin, Ioana si Elena merg la Tham faleza la 50 m amonte de Khoun Houay Set. Intrarea se afla la 50 m de carare si echipa face topografia pesterii si cateva fotografii.

Tudor, Laurent si Richard se intorc la Ban Na Mouang. Ei ajung la un al doilea obiectiv pe care il cautau ieri. Dupa fotografii acesta e Tham Meuthe. Ei trec de o saritoare de 4m pentru a evita sifonul nr. 1 plin de paianjeni si de crengi. Tudor coboara in scufundare pe un put de -20m, dar nu gaseste amaraj pentru a continua, iar apa este foate tulbure. Laurent trece un pseudo-sifon si gaseste inca 50 m de galerie. Richard se scufunda in a doua resurgenta Khoug Houay Lom. Vizibilitatea este putin mai buna, dar nu mai mult de 30cm. El coboara la -27m intr-un spatiu foarte ingust in spatele unei septe. Intre timp Laurent si Tudor echipeaza un put, insa nu coboara pana la fundul acestuia.

Ziua 7 – 12 feb 2011
Probleme cu buteliile

Mihai si Andreea se intorc la Khoun Houay Set pentru a filma si face fotografii, insa apa e mai putin limpede. Mowgly si Richard au plecat pentru o scufundare in Tham Khoun Houay Set, dar sunt nevoiti sa se intoarca din cauza unor probleme legate de butelii.

image
image
image


Damian si Isabelle se intorc la Tham Houay Kenang. Sifonul nr. 2 se gaseste la finalul unei diaclze la -3m pe partea stanga. Ei echipeaza sifonele 2 si 3 cu inca 150m de fir. Iesirea se face in lacul dintr-o mare sala. Ei vad o mare diaclaza si sifonul nr. 4 se afla acolo.

Calin, Ioana si Elena se duc la Khoun Houay Lom pentru a continua explorarea putului echipat de Tudor si Laurent cu o zi inainte. Ei fac apoi cateva fotografii.

Tudor si Laurent merg sa exploreze resurgent gasita de Kiss cu apa de 19 grade la Van Tor. Este insa foarte mica si nu prezinta interes. Se intalnesc apoi cu Isa si Damien si ajung intr-un grohotis care nu poate fi trecut. Kiss merge la pestera Konglor si face traversarea pesterii in barca pe 7 km in 20 min. In acelasi timp ia probe din apa la intrarea si iesirea din pestera.

Ziua 8 - 13 feb. 2011
Au mers cu piroga pe ploaie

Laurent, Ioana si Elena coboara raul Nam Hin Boun 8 ore in piroga pe ploaie si doar 1 ora de prospectare pe uscat. Richard, Mowgly si Tudor continua explorarea la Tahm Khoun Houay Set, trec de sifoul nr. 1 si gasesc urme de ghete pe malul lacului. Mowgly isi da seama ulterior ca sunt pasii lui din ziua precedenta, cand a ajuns in acelasi loc prin scufundarea in resurgenta. Dupa 40 m de lac, sifonul continua mare si limpede, el intinde 80 m de fir.
Mihai, Andreea, Isa si Damian pleaca inspre Konglor, dar se intorc din cauza ploii abundente.

image



Ziua 9 – 14 feb 2011
Fotografii subacvatice


Mihai, Andreea, Isa, Damien si Kiss pleaca din nou inspre Konglor pentru a se scufunda in Tham Puie Pu. Kiss profita pentru a lua probe din cele 2 resurgente. Damien si Isa intind inca 70 m fir intre -40m si -32m, punctul cel mai adanc este de -47m. Mihai si Andreea se scufunda la Tham Pessong si fac fotografii in apa.

Tudor si Richard se intorc la Tham Khoun Houay Set cu Mowgly si Laurent care ii ajuta la transportul bagajelor. Ei gasesc sifonul nr. 2 si intind 50 m de fir, apoi ies intr-o sala cu un lac de circa 30m latime, continua in sifon pe o lungime de 70m si ies pe o plaja de nisip. In sifonul nr 4 intind 110 m de fir. Vizibilitaea este buna, de 20 m intr-o apa ceva mai mare; ei gasesc frunze si coji de oua. Fac topografierea la intoarcere.
Calin, Ioana si Elena fac o prospectare de-a lungul unei faleze si urca pana in creasta pana la cota 430m. Nici o pestera nu este reperata.

CITEŞTE EPISODUL ANTERIOR

image
image

SERIAL Aventura din Laos: Exploratorii români au ajuns cu bine. Ei au început cartarea peşterilor (FOTO)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite