SERIAL Exploratorii din Laos au luat probe de apă, să vadă dacă este potabilă (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au mai trecut încă cinci zile din expediţia exploratorilor români şi francezi din Laos. Programul lor se intensifică pe zi ce trece. Ei au reuşit să ia şi probe de apă, pentru a vedea dacă este potabilă. Exploratorii au mai făcut un nou set de fotografii superbe, dar şi filmări reuşite.

Ziua 10
Imagini video reuşite


Mowgly si Laurent topografiaza 150 m de galerie. Richard se scufunda cu Calin si apoi cu Mihai la Khoun Houay Set pentru a face fotografii si video. Tot materialul tehnic de scufundare a fost folosit. Mihai a preluat imagini video foarte reusite. Ioana ramane la suprafata pentru a face fotografii scufundatorilor la intrarea si iesirea din scufundare.

Tudor, Elena, Andreea si Kiss au plecat in reperaj de suprafata. Dupa 1,5 km ei ajung la Tham Houay Kaew. Apoi repereaza Khoun Houay Gneng, care pare a fi un sifon impenetrabil. Se pare ca exista o pestera undeva mai sus cu un lac, insa nu au gasit-o. Inainte de a ajunge Khoun Houay Gneng ei vad un lac care pare a fi plonjabil. De vazut insa daca se poate ajunge acolo cu un tuc-tuc. Kiss ia probe de apa la cele 2 obiective.

Ziua 11
Traversează o peşteră cu piroga

Laurent si Mowgly merg sa continue explorarea la Tham Khoun Houay Set. Ei intind inca 70 m de fir si se opresc la -28m unde observa ca sifonul continua catre -40m. Ei ies prin Khoun Houay Set si explorarea dureaza 4 ore.

Damian si Isabelle pleaca in recunoastere in amonte de Tham Hinboun. Dureaza 40 min sa traverseze pestera Konglor cu piroga si inca 50 min sa traverseze masivul muntos, dar afla ca de fapt trebuie sa se intoarca la ora 14.00. Isi dau seama ca au parcurs multi km prin jungla cu echipament foarte greu fara a gasi insa sursa de apa. Se intorc astfel in taba la ora 17.00 si se ocupa de umplerea buteliilor.

image



Echipa care merge la Tham Nam Non pleaca din tabara dimineata la 9.15. Toti parcurg pestera pana la Galeria “des eboulise” unde ajung la un lac destul de adanc si rece care nu exista anul trecut.
Tudor si Mihai se duc la “galeria surprizelor”, Mihai trece un sifon in scufundare de 40 m si – 13m si ajunge intr-un lac unde gaseste un nou sifon. Se reintoarce si apoi impreuna cu Tudor merge la sifonul terminal unde Mihai reechipeaza sifonul.
Ceilalti se impart in 2 echipe si fara sa mai treaca lacul fac fotografii. Ioana, Elena, Richard si Calin formeaza prima echipa, iar Andrea si Kiss (Gheorghe) a doua.

Ziua 12
Au traversat cinci lacuri, unele înot

Tudor, Calin si Laurent pleaca inspre Tham Nam Non unde fac o scufundare in sifonul final. La iesirea din sifon parcurg 2 ore prin galerii si ajung la iesirea din jungla. Ei puncteaza iesirea pe GPS si se bucura pentru ca au facut o premiera prin iesirea in jungla. La introarcere topografiaza pana la axul principal care fusese topografiat in anul 2010. Se reintorc la tabara in jur de ora 21.30.


Elena si Ioana merg sa echipeze putul reperat la finalul expeditiei de anul trecut tot in Tham Nam Non. Ajung aici dupa treversarea a 5 lacuri, unele chiar innot. Dupa coborarea putului ele ajung intr-o diaclaza care de termina in ambele capete cu lacuri. Dezechipeaza si recupereaza echipamentul, iar apoi parcurg pestera pana la sifonul terminal pentru a vedea care e situatia cu cei 3 care erau in scufundare la sifon. Acestia erau de partea cealalta a sifonului, asa ca ele ies din pestera, la ora 19.00 ajungand in tabara.

Mihai si Andreea merg la Tham Konglor unde traverseaza pestera in piroga si fac fotografii. Balconul principal este frumos amenajat cu lumini pentru turisti.

Kiss merge la Tham Houay Sae pentru a repeta o proba de apa.

Damien, Isabelle si Richard merg la Puie Pu si Tham Pesong pentru a face fotografii sub apa. La Tham Pesong Damien si Isabelle mai intind inca 70 m de fir si se opresc intr-o diaclaza cu vizibilitatea redusa.

Ziua 13
Au găsit două colpote de aer şi o galerie laterală

George (Kiss) pleaca in aceasta dimineata inspre Takhek, astfel ca pentru el ia sfarsit expeditia Laos 2011.

Damien si Isabelle se reintorc la Tham Houay Kenang. Sifonul S4 continua cu o diaclaza care coboara 30 m pana la -30-40 m. Astfel ei mai intind 125 m de fir.

image
image



Elena, Mihai si Calin se intorc la Tham Nam Non. Mihai scufunda in Galeria Surprizelor, el trece de 2 semisifoane si 3 lacuri, pune 54 m de fir si se opreste intr-un fund de sac. El observa un horn, astfel ca exista supozitia ca apa sa ajunge pe acolo. Elena si Calin termina topografierea de la sifonul final pana la intrare.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
Richard, Laurent si Mowgli se duca sa faca fotografii la Tham Khoun Houay Set. Richard se scufunda cu “rebreatherul”. Mowgli cautand scurtatura inspre pasajul aerat, gaseste doua clopote de aer si o galerie laterala.

Ioana, Tudor si Andreea raman in tabara, ei pregatesc newsletterul si incep inventarierea echipamentului comun.

Ziua 14
Fac fotografii subacvatice, dar şi la surafaţă

Tudor, Elena, Isabelle si Damien merg la Tham Houay Sae pentru a scufunda in cele 2 lacuri si a face fotografii. Portajul este destul de lung prin pestera pana la lacurile de scufundare. Isabelle scufunda in lacul mic si intinde 110m de fir. Ea ajunge in lacul mare printr-o scufundare la -14m. Isabelle merge apoi sa faca fotografii la resurgenta si coboara pana la -26m.

Calin ramane in tabara si introduce datele topo restante.



Laurent, Richard si Ioana merg sa faca fotografii la Khoun Mouay Mouang. Richard si Laurent fac fotografii in scufundare, iar Ioana face fotografii la suprafata.

Mihai si Andreea merg la Tham Nam Non pentru a face fotografii.

image
image

CITEŞTE ŞI

SERIAL Aventura din Laos: Exploratorii români au ajuns cu bine. Ei au început cartarea peşterilor (FOTO)

SERIAL Exploratorii români din Laos au dat peste vipere şi ape tulburi (FOTO)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite