SĂNĂTATE: „Bombe cu ceas” vândute pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujenii se plâng de efectele adverse a pastilelor „fantomă“. FOTO: Arhivă
Clujenii se plâng de efectele adverse a pastilelor „fantomă“. FOTO: Arhivă

Zeci de clujeni reclamă reacţiile adverse ale pastilelor pentru creşterea potenţei sexuale cumpărate online. Mâncărimi, dureri de cap sau sângerări nazale. Asta reclamă clujenii după consumul unor pastile de creştere a potenţei cumpărate online şi neavizate de Ministerul Sănătăţii.

Peste 100 de clujeni au sesizat în ultimele patru luni Institutului de Psihologie şi Psihoterapia Sexualităţii din Cluj reacţiile adverse periculoase cauzate de pastilele pentru potenţă sexuală cumpărate de pe internet. Potrivit psihogului Cristian Delcea, o parte dintre clienţii acestuia s-au plâns cu privire la faptul că în urma consumului acestora au avut dureri de cap, mâncărimi pe tot corpul, iar unora le-a curs sânge din nas.

„O parte din sesizările primite au fost prin e-mail, pentru că oamenilor le e ruşine să abordeze asemenea probleme. Au fost pacienţi care s-au plâns că au avut dureri foarte mari de cap, mâncărimi pe tot corpul, iar unii mi-au spus chiar şi că le-a curs sânge din nas”, a explicat psihologul Cristian Delcea, preşedintele Institutului de Psihologie şi Psihoterapie a Sexualităţii. Acesta a început în urma numeroaselor sesizări venite din parte clienţilor o campanie de informare cu privire la consumul acestor tip de medicamente.

Anunţuri atrăgătoare

 „Erecţie de campion. Vând capsule Dragon Power, efect ce poate dura până la 72 ore. Activitate «de iubire» multiplă”. Aşa sună unul din anunţurile postate pe internet, cu scopul de a-i atrage pe cei care se confruntă cu problem de erecţie. Site-urile care publică anunţuri sunt împânzite cu asemenea mesaje, prin care se comercializează pastile creşterea potenţei sexual, majoritatea produse în China, neavizate de Ministerul Sănătăţii.

„Nu avem avize, aş fi vrut să le vând în farmacie, deocamdată le vindem aşa. Am pus anunţul sâmbătă. M-au sunat zeci de persoane”, a recunoscut unul din vânzătorii online al acestor tip de pastille.

Potrivit farmacistei Gabriella Ciobanu, acest tip de medicament este eliberat fără prescripţie medicală. „Ele se cumpără la liber, însă e destul de periculos. Trebuie să ştii exact ce doze ai voie să iei, să ştii exact ce fel de preparat e, ce contraindicaţii sunt şi să te asiguri că are avizele Minsterului Sănătăţii”, a explicat Gabriella Ciobanu.

Îşi postează nemulţumirile online

Clujenii şi-au arătat nemulţumirea cu privire la efectele periculoase ale medicamentelor cumpărate pe internet chiar pe unul din site-urile în care vânzătorii ambulanţi comercializează pastilele. „Sunt un impostor care mă ocup cu vânzarea medicamentelor sexuale «Dragon Power» pe la colţul străzii în Cluj, nu am dreptul şi autorizaţie de punere pe piaţă şi nu reprezint o farmacie. Ci chiar sunt un infractor care vând produse toxice şi contrafăcute”, scrie un utilizator al site-ul Piaţa de la A la Z.

„Au fost pacienţi care s-au plâns că au avut dureri foarte mari de cap, mâncărimi pe tot corpul, iar unii mi-au spus chiar şi că le-a curs sânge din nas“

Cristian Delcea, psiholog.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite