S-a răsuflat concurenţa la cea mai căutată facultate din Cluj. Unde au dispărut 2.000 de candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Ştiinţe Politice de la UBB Cluj a înregistrat anii trecuţi concurenţe record. Secretul de 22 de candidaţi pe un loc era o chestiune de numărătoare.

Din datele furnizate de Biroul de Presă al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) privind concurenţa înregistrată în 2012, comparativ cu anul trecut, rezultă că una dintre cele mai importante schimbări se înregistrează la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC).

2.000 de studenţi în minus

Astfel, dacă anul trecut, la Facultatea de Ştiinţe Politice s-au înscris un pic peste 3.000 de candidaţi, în 2012, numărul celor interesaţi a scăzut dramatic cu aproape 2.000 de persoane. Cei mai mulţi studenţi - circa o mie de persoane - a pierdut domeniul Ştiinţele Comunicării, care cuprinde specializările Comunicare şi relaţii publice, Jurnalism şi Publicitate. Dacă, în 2011, la Publicitate s-a înregistrat o concurenţă record de 22,6 candidaţi pe un loc bugetat, acum doar 6,3 absolvenţi s-au înscris pe un loc. În 2011, la Comunicare şi relaţii publice se înregistra o concurenţă de 13 candidaţi pe un loc bugetat, iar anul acesta, s-a ajuns la 4,6. La Jurnalism, concurenţa a ajuns de la 12 pe un loc la 5 pe un loc.

Şi domeniul Ştiinţe Politice şi-a pierdut un număr mare de candidaţi, astfel în 2011 erau 439 de înscrişi, iar anul acesta, doar 116 absolvenţi au ales acest domeniu.

Cifre umflate

Statistica nu este însă ceea ce pare, ne-a explicat decanul FSPAC, Călin Hinţea, care a susţinut că, de fapt, numărul de candidaţi a crescut. „Este vorba despre o chestiune tehnică. Anul trecut, când o persoană se înscria la două-trei specializări plătea mai multe taxe de înscriere şi era trecut de mai multe ori în numărul total de persoane înscrise. Anul acesta, am schimbat metoda. Un înscris plăteşte o singură taxă şi e luat în considerare o singură dată, chiar dacă alege mai multe specializări. De fapt, numărul de înscrişi a crescut cu circa o sută faţă de anul trecut", a explicat decanul.

Cu alte cuvinte, anul trecut s-au înscris la FSPAC doar aproximativ 1.000 de persoane şi nu 3.000, câţi apar în statisticile UBB. În consecinţă, şi concurenţele record de 22 de candidaţi pe un loc la Publicitate sau 13 candidaţi pe un loc la Comunicare sunt doar baloane de săpun. Per total, în 2012, concurenţa la FSPAC se ridică la 2,8 candidaţi pe un loc bugetat. Pe primul loc, în topul facultăţilor din Cluj este cea de Business, cu aproape 7 candidaţi pe un loc bugetat.

Concurenţă, totuşi mare

Chiar şi cu această schimbare tehnică anumite specializări de la FSPAC sunt printre cele mai căutate din Cluj. Spre exemplu, concurenţa de 6,4 pe un loc de la Publicitate este foarte apropiată de concurenţa înregistrată la specializarea Tehnică dentară, cea mai căutată de la UMF, - cu 7,26 de candidaţi pe un loc bugetat.

Businessul, în topul facultăţilor din Cluj

Pe locul I în topul concurenţei s-a clasat Facultatea e Business din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), cea mai mare universitate din Ardeal. Aici s-a înregistrat o concurenţă de aproape 7 candidaţi pe un loc bugetat (6,77). Totuşi, cei peste 522 de absolvenţi înscrişi au mai avut la dispoziţie aproximativ 480 de locuri cu taxă. Faţă de anul trecut, concurenţa a crescut puţin (în 2011 erau 6,33 de candidaţi pe un loc bugetat şi 545 de absolvenţi înscrişi).
Pe locul II se clasează Facultatea de Drept, cu 4,8 candidaţi pe un loc bugetat. Cei 910 candidaţi înscrişi au la dispoziţie încă 320 de locuri cu taxă. Anul trecut, concurenţa a fost un pic mai mare, de 5,7 şi au candidat 942 de absolvenţi. Facultatea de Drept a renunţat la 65 de locuri cu taxă faţă de anul trecut- când au fost scoae 385 de astfel de locuri, în schimb a crescut numărul locurilor bugetate cu 10.  
Pe locul III în top este Facultatea de Studii Europene cu o concurenţă de 4,77 pe un loc bugetat. Cei 997 de înscrişi mai au la dispoziţie şi 837 de locuri cu taxă. Anul trecut concurenţa a fost un pic mai mică, de 4,25 candidaţi pe un loc. Au candidat  826 de absolvenţi.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat la Asistenţă Medicală

„O creştere importantă faţă de anul trecut s-a înregistrat la Asistenţă Medicală Generală, de la 1,72 cât a fost anul trecut, la 3,04 pe un loc anul acesta“, a precizat purtătoarea de cuvânt a UMF, Ioana Bunea. Concurenţa este şi mai mare dacă se ia în considerare că cei 161 de candidaţi au concurat pentru 40 de locuri bugetate, astfel concurenţa fiind de 4,02 candidaţi pe un loc bugetat. S-au scos la concurs 10 locuri cu taxă. 

Top 5 al facultăţilor din Cluj

Facultatea          Universitatea   Concurenţa        Candidaţi

Business                UBB                6,77/loc bugetat    522
Drept                        UBB                4,8/loc bugetat      910        
Studii Europene     UBB                4,77/loc bugetat    997
Psihologie               UBB                4,15/loc bugetat    1391
Asistenţă GeneralăUMF                4,02/loc bugetat    161

La UTCN, în top e Arhitectura (2,3 pe un loc)
Pe primul loc în ceea ce priveşte concurenţa de anul acesta la UTCN se află Facultatea de Arhitectură cu 2,3 candidaţi pe un loc. Anul trecut concurenţa a fost de 2,6 pe un loc. Urmează Facultatea de Automatică şi Calculatoare, cu 1,3 candidaţi pe un loc, în timp ce anul trecut concurenţa era de 1,2 pe un loc. Pe ultimul loc în top, se situează Facultatea de Inginerie şi telecomunicaţii 1,054 de candidaţi pe un loc. Anul trecut, la această specializare s-a înregistrat mai puţin de un candidat pe un loc. 

La USAMV se caută Agricultura (2,1 pe un loc)
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) s-au înscris anul acesta 1757 de absolvenţi. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Facultatea de Agricultură, unde concurenţa a fost de 2,1 pe un loc bugetat. A urmat, Horticultura cu 1,9 pe un loc şi Zootehnia, cu 1, 1 candidaţi pe un loc. Repezentanţii Biroului de Presă au susţinut că nu exista o statistică privind candidaţii de anul trecut.


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite