Rupere de nori într-o comună clujeană. Două case s-au dărâmat. (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de gospodării au fost inundate în mai puţin de o oră, ca urmare a ploii torenţiale de ieri abătute asupra unei localităţii clujene. Apa a atins un nivel de aproximativ un metru în mai puţin de o oră. Gospodăriile a peste 200 de clujeni din Sic au fost inundate. Din primele estimări reiese că pagubele s-ar situa la câteva sute de mii de lei.

Furtuna s-a abătut asupra localităţii, ieri, în jurul orei 14.00. Oamenii spun că în aproximativ 50 de minute a plouat „cu găleata“, timp în care sute de gospodării au fost inundate, animalele din curţi au fost luate de viitură şi două case s-au dărâmat. După trecerea primului „val“ de ploi, în jurul orei 19.00, a urmat o nouă cădere masivă de precipitaţii.

La faţa locului s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, care alături de Serviciul Voluntari de Pompieri din localitate au demarat operaţiunile de scoatere a apei din case şi beciuri, respectiv salvarea sicanilor izolaţi de ape. Localnicii spun că niciodată nu au mai văzut o ploaie atât de puternică.

Apa a venit de pe deal

Aflat la aproximativ 35-40 de kilometri de Cluj, Sic-ul pare rupt de lume. Drumul judeţean care duce în localitate este complet distrus şi pare să nu fi fost asfaltat de mai bine de 20 de ani. Comuna  e situată la poalele Dealurilor Cipan, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care cantitatea imensă de apă a ajuns într-un timp scurt în centrul satului.

CLICK PENTRU GALERIE FOTO!

„Apa a venit de pe dealuri şi s-a scurs direct în sat. A plouat foarte abundent timp de aproape o oră. În urmă cu două săptămâni a mai fost o ploaie puternică, însă acum a fost de o intensitate mai mare“, a spus Ioan Sallai, primarul din Sic.

Acesta mai arată că din primele estimări reiese că pagubele ar fi de câteva sute de mii de lei. „Două case s-au dărâmat, iar în alte 200 apa a intrat până la genunchi. Sunt multe animale moarte. Îi ajutăm pe oameni în limita posibilităţilor. Luna trecută a mai fost o ploaie mare în urma căreia şase case s-au dărâmat, dintre care două au fost deja demolate“, a mai precizat Sallai.

„Am 75 de ani, dar aşa ceva nu am văzut“

În locuinţa Susanei  Soos, apa a ajuns să măsoare în jur de 30 de centimetri. Bătrâna în vârstă de 75 de ani s-a arătat neputincioasă să mai scoată nămolul din casă, motiv pentru care în ajutor i-au sărit vecinii. „După jumătate de oră de când a început să plouă, a venit o apă mare în sat. Mi-a luat toate găinile din curte, iar în casă mi-a inundat podeaua şi mobila. Eram aici şi nici nu ştiam ce să fac. Nu am mai văzut aşa ceva în 75 de ani de când sunt eu“, a spus plângând clujeanca.

image

FOTO: Vecinii au sărit în ajutorul sicanilor afectaţi de viitură. FOTO: Caius Raţiu

Clara Szalay, în vârstă de 65 de ani, pentru a se apăra de viitură, a făcut un dig din saci de nicip la intrarea în casă. Chiar şi aşa, apa i-a ajuns în locuinţă. „A venit până la prag şi a trecut de saci. Mi-a inundat totul. A plouat foarte tare. Nici nu vă pot descrie cum a fost. Parchetul mi l-am pus recent, iar acum se va strica“, a explicat femeia afectată de viitură.

Fenomen „ciudat“

Potrivit meteorologului prognozist Bianca Feşnic, din cadrul Centrului Regional Meteo Cluj, cantitatea de precipitaţii care a căzut pe metru pătrat a fost de 43,4 litri. Totuşi, o cauză a inundaţiilor e faptul că s-a remarcat o deplasare foarte lentă a norului. „A fost o celulă (nor convertiv) care avea o viteză de deplasare de 2 km/oră. Mai mult stătea pe loc şi se învârtea deasupra localităţii. Normal, aceşti nori se deplasează cu aproximativ 20 km/oră. Mai nou, această deplasare lentă devine tot mai des întâlnită“, a explicat meteorologul. Lucrătoarea Centrului Regional Meteo Cluj a mai precizat că ploile vor scădea în intensitate până la sfârşitul acestei săptămâni.

43,4 litri/mp a fost cantitatea de precipitaţii care a căzut la Sic.


„Au fost inundate 200 de gospodării, iar două case s-au dărâmat. Luna trecută alte şase case s-au dărâmat, iar două au fost deja demolate“.

Ioan Sallai, primar Sic

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite