Românii râd pe seama crizei şi a fiţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Bendea consideră autoironia o sursa inepuizabilă de umor
Nicu Bendea consideră autoironia o sursa inepuizabilă de umor

Nicu Bendea vorbeşte despre stand-up comedy ca mod de viaţă. Fenomenul stand-up comedy a început acum şapte ani, mai întâi în Bucureşti, apoi s-a extins şi în restul ţării. La Cluj, el este prezent de cinci ani. Unul dintre cei mai apreciaţi comici este Nicu Bendea, din trupa Comedica, prezentă „pe piaţă“ din 2003.

Cam ce vârstă are publicul de stand-up comedy?
De la 14-15 ani, adică de când au calculator, se uită pe youtube, caută, reţin un nume, apoi văd afişul cu numele ăla care vine în Cluj. Vârsta maximă este cam până la 40 de ani, cu mici excepţii.

La ce mai râd românii?
În general, prind glumele în care publicul se regăseşte. În special subiecte legate de relaţii, de criză, disperare, mofturi, fiţe, pretenţii, Botezatu. Şi autoironia merge bine. Mai fac glume şi despre şoferii din Alba, dar le spun din start că şi eu sunt de acolo.

Cum ţi-a venit ideea să faci stand-up comedy?
Eu mă uitam la televizor la revelioane, inclusiv la Stela şi Arşinel, Romică Ţociu şi Cornel Palade. Veneau în faţa a milioane de oameni cu o pregătire, pentru că ei sunt profesionişti, şi râdeam la glumele lor. Undele mari de umor au apărut în timpuri mai de restrişte, cum spunea cronicarul. Constantin Tănase avea un succes enorm şi spunând lucruri care erau puţin interzise, după aceea, în perioada comunistă, titanii genului, Dem. Rădulescu, Amza Pellea, Toma Caragiu făceau veritabile numere de stand-up comedy, ei sunt ca bunicii stand-up comey. Eu regret două lucruri: că n-am făcut armata şi că nu m-am născut să prind mai mult în perioada comunistă.

Cum şi când ai descoperit că oamenii îţi ascultă şi gustă glumele?
La liceu sau la şcoală. Atunci eram perceput mai degrabă ca obraznic, pentru că întrerupeam ora. Acum şi când îmi opreşte ora vreun elev cu vreo remarcă, iniţial mă supăr, dar după aia, dacă spune ceva hazliu, inteligent, nu mă supăr pe elev. La început mergeam pe imitarea personajelor.

Se poate trăi din stand-up comedy?
Unii spun că da. Dar eu nu fac asta. Meseria mea de bază este cea de profesor de matematică la un grup şcolar din Cluj.

Maraton de trei ore de stand-up comedy

La Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj are loc, în această seară, de la ora 19.00, un maraton de trei ore de stand-up comedy. Zece dintre cei mai buni comedianţi din România vor urca pe scenă şi vor spune cele mai bune glume din propriul repertoriu. Printre ei se află: Dan Badea, Catalin Bordea, Toma, Sergiu, Cristian Dumitru, Tibi Neuronu şi Nicu Bendea.

Glume pe bandă rulantă, marca Bendea

Deşi, în general, comicii au materiale umoristice pregătite, cu minuţiozitate, ei mai şi improvizează, în funcţie de public, dar mai ales în funcţie de inspiraţia de moment. „Important este ca glumele să fie noi”, spune Nicu Bendea. Iată o mică „avanpremieră“:

-Probabil şi Ştefan cel Mare făcea stand-up comedy, după ce se bătea trei zile cu turcii şi a patra zi, după o beţie se urca pe cal şi zicea: Pe cai oştenii mei! Hai las-o, iară?
-Aveam o prietenă aşa de grasă, că nu-mi încăpea nici în vis. O visam pe bucăţi, azi o mână, mâine un picior.
-Când s-o lansat criza, n-am crezut că e aşa de rău. Am fost la un restaurant chinezesc şi un tip mânca cu un singur beţişor. Acum e mai grav.
-De ce inaugurează Emil Boc atâtea centuri de ocolire? Când se întoarce acasă îi e frică să se întoarcă pe drumul cel drept, trebuie s-o ia pe ocolite.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite