Cluj: Primul „mall” cultural din România la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Primul „mall” cultural din România la Cluj
Cluj: Primul „mall” cultural din România la Cluj

Fabrica de pensule, primul centru cultural independent din ţară, îşi va deschide porţile pentru publicul larg vineri, 23 octombrie, în fosta fabrică Perom.

Centrul include 29 de spaţii de artă contemporană: cinci galerii de artă, două studiouri de teatru, dans şi multimedia, 17 ateliere de artişti, precum şi sediul a 12 organizaţii culturale, pe o suprafaţă de 2000 mp, repartizate pe trei nivele. Proiectul a fost iniţiat de un grup de artişti, curatori, producători şi manageri culturali din Cluj.

Centrul va funcţiona în fosta Fabrică de pensule, de pe strada Henri Barbusse nr. 59-61, închiriată prin contract, pentru cinci ani de către iniţiatorii proiectului.

„Este un concept des întâlnit în Europa, însă o premieră pentru România.  E normal ca artiştii să se grupeze pentru a fi mai vizibili, mai puternici. Nu doar condiţia artistică este importantă, ci şi cum primeşte publicul produsul artistic. În acest fel publicul nu va fi răsfirat în diverse locuri. Credem cu tărie că acest loc va putea educa în cel mai bun sens publicul”, a declarat Mihai Pop, manager al galeriei de artă Plan B, unul din iniţiatorii spaţiului de creaţie. 

În cadrul noului spaţiu de artă contemporană vor funcţiona galeriile Sabot, Cluj Est, Plan B, Laika şi Zmart, cea din urmă fiind dedicată exclusiv modei, dar va găzdui şi atelierele unor artişti clujeni cunoscuţi precum Radu Comşa, Adrian Ghenie, Denisa Curte, Irina Dumitraşcu, Smaranda Almăşan etc.

Patru din cele cinci galerii vor avea vernisaje vineri, când va fi inaugurat acest spatiu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite