Roman Morar a inventat leacul românesc la diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Morar a reuşit să ajute sute de bolnavi de diabet
Roman Morar a reuşit să ajute sute de bolnavi de diabet

Doctorul clujean a descoperit, în 1994, Eridiaromul, un concentrat de fructe de afin care tratează diareea, cu ajutorul căruia a creat mai târziu un supliment nutritiv pentru bolnavii de  diabet.

Ultima descoperire a făcut-o în 2001, însă totul a început mult mai devreme în Daia, o localitate de lângă municipiul Sighişoara, unde s-a născut în urmă cu 70 de ani. Vroia să se facă agronom, însă fratele său, care era de aceeaşi meserie, nu l-a lăsat. A devenit, astfel, medic veterinar, însă pasiunea pentru plante şi-a păstrat-o până astăzi. „Toată viaţa mi-au plăcut plantele. Am învăţat biologia fără efort. Dacă eram agronom, cine ştie ce soiuri de plante inventam“, spune, zâmbind, doctorul Morar.

A ajuns cercetător şi doctor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca în anii '70, unde a devenit, pe rând, şef de lucrări, conferenţiar, iar din 1992 este profesor universitar.

În prezent, Roman Morar stă toată ziua într-o încăpere de 50 de metri pătraţi, atât cât are laboratorul său. A conferenţiat în numeroase ţări din Europa, a primit oferte de lucru, dar doctorul a ales mereu să revină în România, unde a realizat o mică unitate de producţie, care se află acum în laboratorul său. Aici creează, ambalează şi oferă zilnic bolnavilor de diabet suplimentul nutritiv Diavit, recunoscut pentru calităţile sale de scădere a glicemiei.

Deţine nouă brevete de invenţie

Roman Morar are publicate 26 de cărţi didactice, 9 îndrumătoare de lucrări practice şi peste 200 de lucrări ştiinţifice. Acestora li se alătură şi 9 brevete de invenţie, ale cărui autor şi coautor este. Printre ele se numără descoperirea Eridiaromului, un medicament din fructe de afin, destinat medicinii veterinare, cu ajutorul căruia putea fi tratată diareea la animale, dar şi la oameni.

După această descoperire, doctorul a continuat cercetările în privinţa diabetului, iar în 2005 a creat un nou produs, Diavit, după ce observase că Eridiaromul a ajutat la scăderea glicemiei în cazul câtorva bolnavi de diabet. Astfel a creat noul supliment nutritiv, care are o cantitate mai mare de extract de afine şi este îmbunătăţit cu antioxidanţi şi microminerale din cătină.

„Am tratat mai multe animale cu Eridiarom pentru a demonstra că pancreasul se reface şi, practic, diabetul devine o boală remediabilă”, ne-a spus doctorul, care a descoperit, în tot acest timp, calităţi  hipoglicemiante ale afinelor.

Diavit se vindea ca medicament. De ce nu se mai vinde la fel acum?

Deoarece nu dispunem de dotările necesare pentru a-l produce astfel. În prezent se vinde ca supliment nutritiv.

Cum aţi descoperit calităţile afinelor?

Lucram la o fermă de porci din Bonţida şi am aflat că peste 200 de purcei aveau diaree. Aveam acasă o damigeană de suc de afine. Le-am dat purceilor cu o seringă şi am observat că s-au însănătoşit.

Ce-i place

A reuşit să ajute sute de bolnavi de diabet, lucru care îi dă tăria să continue chiar şi la vârsta sa. E mândru de cele realizate şi pentru că a reuşit să schimbe mai multe lucruri în viaţa diabeticilor. „Am scos din lista alimentelor produsele contrafăcute şi persoanele care mănâncă sănătos se simt mult mai bine”, susţine Roman Morar.

Ce nu-i place

Faptul că românii nu sunt curioşi să afle ce consumă şi continuă să mănânce produse contrafăcute. „De aici toate bolile moderne: obezitate, diabet, cancer, hepatite. Omul este supus unei chimizări excesive, îşi cumpără cu bani moartea”, susţine doctorul. „În UE totul este piramidal, statul depinde de oameni, la noi totul e invers. Românul nu este pregătit pentru această democraţie”, a completat acesta.

Profil

Născut în 30 septembrie 1939 în Daia, judeţul Mureş
Studii: Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Profesie: Profesor universitar
Stare civilă: Căsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite