Cluj: Roata olarului se învârte pe pietonal (FOTO VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Roata olarului se învârte pe pietonal (FOTO VIDEO)
Cluj: Roata olarului se învârte pe pietonal (FOTO VIDEO)

Târgul meşterilor populari, care va ţine o săptămână, a început astăzi în Piaţa Muzeului. Clujenii pot vedea pe viu cum se realizează obiectele ceramice prin meşteşugul străvechi al olăritului, dar şi cum se ţes diferite traiste sau haine.

Mai mulţi meşteri populari din Transilvania s-au adunat pe pietonala Matei Corvin din Cluj-Napoca, unde confecţionează manual cercei, traiste, covoraşe şi obiecte din ceramica.

Vezi în galeria foto obiectele realizate de meşterii ardeleni

Atracţiile principale ale târgului le reprezintă ceramistul Sorin Dan Bucur, din Dej, şi maramureşeanca Pălăguţa Hodor, care şi-a instalat în piaţă un război de ţesut manual. Ceramistul a început, astăzi, mai multe demonstraţii ale meşteşugului stravechi al olăritului, prin prelucrarea ceramicii la roata olarului.

Lecţiile de olărit oferite de Bucur fac parte din proiectului european UNIC, care-şi propune dezvoltarea industriei ceramice la nivel local. Finanţat din fonduri structurale, proiectul este derulat de Primărie, alături de alte municipii cu tradiţie în arta ceramicii şi porţelanului, respectiv Pecs, Limoges, Faenţa, Sevilia şi Aveiro.

Talentat în arta olăritului manual, Sorin Dan Bucur s-a arătat pesimist în ceea ce priveşte acest meşteşug. „Din păcate, olăritul e o meserie pe moarte”, a spus acesta. Meşterul a început să realizeze obiecte precum pahare de ţuică, pahare de vin şi farfurii în urmă cu şapte ani, iar meşteşugul la roata de olărit l-a învăţat la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca. Într-o zi, clujeanul poate realiza şi două sute de pahare de ţuică, în funcţie de dimensiune.

Printre meşterii populari care vor fi prezenţi la târgul expoziţional clujean se vor număra şi meşteri de etnie maghiară care vor promova obiecte tradiţionale autentice.

Ţese la război în centrul Clujului

Zeci de tineri curioşi s-au strâns în faţa porţii Casei Matei, unde maramureşeanca Pălăguţa Hodor şi-a instalat un adevărat arsenal de ţesut: un război şi un fus, dar şi cămăşi şi covoraşe ţesute chiar de ea.

Femeia, în vârstă de 64 de ani, a oferit mai multe demonstraţii de ţesut manual. „Fac asta de când sunt mică, de atunci mi-a plăcut”, ne-a povestit Pălăguţa Hodor. Întrebată ce face atunci când nu ţese, femeia ne-a spus că toarce. „Orice fac, fac cu mâna mea”, a subliniat ea, referindu-se la lucrurile realizate pe bandă rulantă şi care nu sunt de nicio calitate. „Îmi dau seama după ţesătură care sunt realizate manual şi care nu, iar în ultimul timp au început să apară tot mai multe şi la noi”, a mai spus femeia.

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Movie.flv iurl=/editor_files/Image/Adevarul tv.gif wmurl=/editor_files/Image/adev_tv.jpg width=320 height=240 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=center dispPlaylist=none playlistThumbs=false


Târgul expoziţional cu vânzare al meşterilor populari clujeni se va desfăşura la Cluj-Napoca până în 3 octombrie, între orele 10.00-20.00.


CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite