Rinichii unui ucigaş salvează două vieţi, la Cluj (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rinichii poliţistului orădean care şi-a executat părinţii, după care s-a împuşcat în cap, au ajuns la Cluj. În această după-amiază, medicii de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal au ales, din cinci candidaţi, doi norocoşi al căror calvar cauzat de dializă va lua sfârşit.

UPDATE: Potrivit şefului Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), profesorul Mihai Lucan, intervenţiile chirurgicale au decurs fără probleme, starea celor doi pacienţi fiind stabilă. „Operaţiile au decurs fără complicaţii. Fiecare intervenţie a durat în jur de trei ore şi jumătate. Pacienţii sunt bine, urmează perioada de recuperare", a spus Mihai Lucan.

Cinci bolnavi, cu grave probleme renale, dependenţi de dializă, au venit astăzi la Cluj din toate colţurile ţării, cu speranţa că testele efectuate la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) vor dovedi compatibilitatea pentru efectuarea transplantului.

Potrivit şefului institutului, profesorul Mihai Lucan, testele de compatibilitate au fost definitivate. În urma acestora, medicii au dat verdictul: cei doi bolnavi care vor primi câte un rinichi prelevat de la poliţistul orădean sunt Andrei Radcu, în vârstă de 17 ani, din Bucureşti, şi Nina Radu (35 de ani) din  Medgidia.

Profesorul Mihai Lucan a precizat că, în cei 43 de ani de carieră, rar a avut de-a face cu astfel de cazuri. „Păcatul bărbatului care şi-a ucis părinţii, după care a încercat să se sinucidă se pare că a fost, într-un fel, răscumpărat de către sora sa, care a fost de acord cu prelevarea organelor. Se adevereşte încă o dată ce spunea Papa Ioan Paul al II-lea: viaţa dăinuieşte dincolo de moarte", a adăugat şeful ICUTR.

Emoţii şi speranţă

Posibilii primitori ai rinichilor prelevaţi d la poliţistul orădean aflat în moarte clinică au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele testelor de compatibilitate. Cel mai tânăr pacient şi, totodată, unul dintre cei doi primitori, are doar 17 ani şi a venit la Cluj tocmai din Bucureşti. „Probleme am de 14 ani încoace. Vreau să scap de dializă, e atât de dureroasă această boală. Nu contează de la cine primesc un rinichi", a mărturisit Andrei Radcu. De aceeaşi părere a fost şi Nina Radu, în vârstă de 35 de ani, din Medgidia. „Am tare mari emoţii, dar vestea am primit-o cu bucurie. Mai ales că m-am înscris pe lista de aşteptare pentru transplant abia în urmă cu o lună", a arătat femeia, care va intra în această după-amiază în operaţie.

Ambele intervenţii chirurgicale de transplat vor avea loc astăzi, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj.

Ucigaşul salvator

Miercuri noapte, poliţistul Gabriel Venter din Oradea şi-a împuşcat mortal părinţii, după care şi-a tras un glonţ în cap, fiind dus la spital în comă profundă. Medicii secţiei de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Oradea au constatat, ieri, moartea cerebrală a lui Gabriel Venter. Sora acestuia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite