Rinichii unei fetiţe salvează o viaţă de adult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pacient în vârstă de 30 de ani din Curtea de Argeş a fost supus, azi, unei intervenţii chirurgicale de dublu transplant de rinichi, primiţi de la o fetiţă de opt ani, decedată în urma unui accident. Echipa de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj este condusă de profesorul Mihai Lucan.

Echipa de medici a intrat deja în sala de operaţie. Chirurgii efectuează un transplant dual de rinichi, de la un copil de opt ani din Târgu Mureş, mort într-un accident, la un pacient de 30 de ani, care se afla pe lista de aşteptare şi făcea dializă din anul 2009.

„Beneficiarul transplantului va avea, în final, patru rinichi. Practic, vom transplanta doi rinichi la acelaşi recipient", a explicat profesorul Mihai Lucan. Din cauza grupei de sânge mai rare, AB, nu s-a identificat niciun copil aflat pe listele de aşteptare pentru a primi un rinichi nou compatibil. „Am făcut teste la zece pacienţi. Doar acesta s-a dovedit a fi compatibil. Pentru ca operaţia să aibă succes, este nevoie să transplantăm ambii rinichi ai fetiţei, altfel nu ar face faţă într-un organism adult", a mai spus Lucan.

Astfel de transplanturi de organe duble reprezintă un eveniment destul de rar întâlnit în experienţa transplantologică mondială şi sunt necesare când pacientul are mai multe insuficienţe organice.

Pacientul care va beneficia de rinichii fetiţei de opt ani le-a mulţumit părinţilor donatorului pentru gestul de altruism. „Am primit o nouă şansă la viaţă", a spus Stelian Stoica, de 30 de ani, din Curtea de Argeş.

Potrivit medicilor, operaţia va dura câteva ore.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite