Retman, robotul terapeutic pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Psihologie din Cluj are un nou proiect inovativ: un robot terapeutic pentru copii, inspirat din benzi desenate.

Cercetători de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca au început un proiect nou prin care vor să transforme eroul principal dintr-o revistă de benzi desenate - realizată de facultate în scop terapeutic- pe nume Retman, într-un robot de jucărie care să-i ajute pe copii să-şi gestioneze emoţiile.

Păpuşa va avea 30 de centimetri, va fi din plastic, cu haine colorate, tot din plastic, şi după ce va fi gata, adică va avea şi softurile încorporate, îi va consilia pe copiii de 7-11 ani şi le va oferi sprijin terapeutic în timp real dacă se confruntă cu probleme legate de depresie, deprimare, frică puternică, furie, iar părinţii nu sunt prin preajmă.

Un alt scop al robotului e să prevină acele stări. Psihologii subliniază, însă, că Retman nu va înlocui psihoterapeutul şi că va putea fi folosit în tratament împreună cu specialistul.

Daniel David, „vocea" lui Retman

„Când copilul vine acasă de la şcoală, e trist şi se întâmplă ca niciunul dintre părinţi să fie acolo, atunci Retman intervine. Copilul ia, dintr-o cutiuţă, un cartonas pe care e desenat un chip ce arată starea pe care o are el în acel moment, iar roboţelul îi va spune un text prin care îl va încuraja", afirmă coordonatorul acestui proiect, lectorul universitar Oana Gaviţa. Cartonaşul trebuie postat în faţa ochilor robotului, care cu ajutorul unui senzor va detecta starea descrisă de acesta. În funcţie de aceasta, Retman va selecta înregistreara pe care să o redea.

Textul pe care Retman îl va rosti a fost înregistrat în urmă cu câteva săptămâni, în română şi engleză. Retman va avea vocea psihologului Daniel David. „Personajul Retman are în jur de 30-35 de ani. De aceea persoana profesorului Daniel David se potriveşte", explică coordonatorul proiectului.

Înregistrările cu vocea acestuia au fost trimise specialiştilor Universităţii belgiene Vrije. Ei se vor îngriji de tot ce înseamnă parte tehnică şi vor trebui să fie gata până în august. Acelaşi termen limită îl au şi cei de la firma chineză. „Am primit o fotografie din China de la firma care face robotul. Ne-au informat că acum se lucrează la încheieturi", adaugă Oana Gaviţa.

Lectorul mai spune că această iniţiativă a Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie a şcolii clujene de psihologie este un experiment ce pleacă de la o serie de studii serioase ale unor masteranzi. „Un alt proiect de viitor al departamentului este transformarea personajului Retman din cartea de benzi desenate într-un robot mecatronic care să-i ajute pe copii în terapie" spunea Daniel David, în urmă cu aproape o lună, când a făcut un bilanţ al realizărilor tuturor roboţilor din Complexul Camelot.

Experimente din toamnă. Şi desene animate

Argumentele pentru materializarea lui Retman dintr-un erou de benzi animate în robot se găsesc în studii pentru masterat realizate de studenţi la psihologie din Cluj, studii ce vor fi prezentate la un congres internaţional de specialitate în toamna acestui an.

Cercetările au fost făcute, anul trecut, pe 32 de copii din judeţul Alba, cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, respectiv pe circa 30 de adolescenţi cu deficienţe mentale din Cluj. Acestea au arătat eficacitatea poveştilor terapeutice din revista de benzi desenate.

Iniţiativa psihologilor clujeni continuă, într-o altă formă, o idee de acum 5 ani când profesorul Daniel David lansa pe piaţă o carte de benzi desene intitulată „Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman".

Din luna august vor începe experimentele cu Retman. „Ne gândim să-l facem şi din pluş pentru fetiţe. Avem multe planuri. Un alt proiect legat tot de Retman e realizarea unor desene animate, tot terapeutice", adaugă Oana Gaviţa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite