Reţea subterană de cabluri, peste 175 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Duct City, privind crearea unei reţele subterane pentru cablurile de telecomunicaţii din oraş, avansează cu o viteză de 3,3 kilometri pe an. În acest ritm, lucrarea s-ar termina în circa 175 de ani .

Compania CFO Integrator s-a angajat să îngroape cablurile de telecomunicaţii din municipiu până în 2014. Din cei 585 de kilometri de reţea au fost realizaţi, din 2008 şi până azi, numai 10 kilometri.

Clujul ar putea intra în Cartea Recordurilor pentru cea mai mică viteză în ceea ce priveşte desfăşurarea lucrărilor de realizare a unei reţele subterane în care să fie postate cablurile de telecomunicaţie şi televiziune din municipiu. În 2008, compania CFO Integrator a început lucrările de realizare a reţelei, care ar urma să aibă în 2014, 585 de kilometri. În cei circa trei ani de zile care au trecut de atunci  au fost realizaţi doar 10 kilometri de reţea. Dacă se păstrează acest ritm, proiectul va fi terminat în circa 175 de ani.

De ce sunt îngreunate lucrările

În prezent au fost sparte majoritatea străzilor din Cluj-Napoca, în vederea introducerii cablurilor, însă doar zece kilometri din cele aflate în reţelele aeriene au putut fi introduse sub pământ. Cifra a fost confirmată de reprezentanţii Primăriei.

Negocierile cu companiile de telecomunicaţii (telefonie, internet) şi televiziune încetinesc extrem de mult ritmul lucrărilor, este explicaţia cu care CFO Integrator se scuza încă de anul trecut pentru greutatea cu care se desfăşoară mutarea cablurilor în subteran. Contactată telefonic, Anca Bohăţel, reprezentanta companiei, nu a dorit să ofere informaţii înainte de trimiterea unei solicitări scrise, pentru care nu a fost formulat un răspuns până la închidirea ediţiei.

Ce îşi propune proiectul

Scopul proiectului, potrivit reprezentanţilor CFO Integrator, îl constituie realizarea unei reţele municipale de canalizaţie de 585 de kilometri pe raza municipiului pentru introducerea în subteran a cablurilor de telecomunicaţii. Firma, care a câştigat implementarea proiectul în 2008 va investi 51 de milioane de lei şi se ocupă de proiectarea, implementarea, exploatarea şi întreţinerea reţelei subterane şi a infrastructurii de telecomunicaţii. Pentru toate acestea, operatorii de telefonie şi internet vor plăti 9 euro pe lună pentru închirierea a o sută de metri de microtub în care sunt introduse cablurile de fibră optică.  Primăria şi CFO Integrator şi-au propus ca reţeaua să poată fi utilizată atât ca suport subteran în care să poată coborî toate reţelele aeriene existente, precum şi realizarea unui suport de bandă largă, prin construirea unei reţele de fibră optică metropolitană.

De 13 ori mai repede decât un melc

De la începerea lucrărilor au trecut trei ani, adică 756 de zile lucrătoare. În această perioadă au fost realizaţi doar 10 kilometri de reţea, adică 10.000 de metri. La un clacul simplu rezultă că s-a lucrat cu o viteză de 13 metri pe zi. Viteza unui melc este, conform publicaţiilor de specialitate, în medie, de 0,03 metri pe oră, respectiv 0,72 metri pe zi, aproape un metru. În concluzie, viteza cu care se îngroapă cablurile în Cluj-Napoca depăşeşte de  13 ori viteza de deplasare a unui melc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite