VIDEO Restaurantul din Cluj interzis bărbaţilor, pe British Pathe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurica Bodea (stânga) şi actuala proprietară a restaurantului, Mariana Bogdandi Foto: David Sugár
Aurica Bodea (stânga) şi actuala proprietară a restaurantului, Mariana Bogdandi Foto: David Sugár

În anii ’60-’70, „Intim” era un local dedicat exclusiv femeilor şi era frecventat de intelectualele şi artistele din Cluj. În sanctuarul feminin se dădeau petreceri de 8 Martie, se discuta politică şi se citea literatură. O filmare inedită cu restaurantul, realizată în 1969, a fost recent postată pe cunoscutul site British Pathe.

Vezi aici filmarea de pe British Pathe

Într-o clădire din inima Clujului, veche de peste patru secole, în 1962 se deschidea primul local destinat exclusiv femeilor, controversat la acea vreme mai ales în rândul bărbaţilor, obişnuiţi să-şi ţină soţiile acasă, departe de vâltoarea socială a Clujului. O adevărată „bombă” căzută în mijlocul unei societăţi conservatoare, un simbol al independenţei femeilor.

Insula amazoanelor

„Intim” se voia o „insulă a amazoanelor”, un loc destinat femeilor intelectuale şi emancipate, unde se discuta politică şi se citeau cărţi.  În scurt timp, renumele lui a ajuns şi peste hotare, mai ales că era singurul local exclusiv pentru femei din România. Cu vocea răguşită de emoţie, Aurica Bodea reface mintal traseul ritualic pe care-l urma zilnic în acei ani. Pe atunci, femeia, ajunsă acum la 79 de ani, era educatoare, iar de fiecare dată când ieşea din Institutul de Perfecţionare a Cadrelor Didactice, situat vizazi de local, ajungea între stâlpii din beton, cu mese rotunde din lemn şi muzică în surdină.
În anii ’60-’70, localul era cel mai râvnit de către femeile intelectuale, ori cele ce proveneau din familiile bune ale Clujului. Artiste, pictoriţe, cântăreţe, studente la Arte Plastice, profesoare, chiar şi eleve în ultimul an la Liceul de Muzică, se ascundeau pe „insula amazoanelor”, cum este denumit localul într-o reclamă filmată în 1969.

Regimul inviolabil al localului îl făcea unic, şi năştea controverse în rândul bărbaţilor - era un spaţiu tabu, interzis celor obişnuiţi cu fumul gros al crâşmelor. „Intim” era, însă, mai mult decât un restaurant, era un simbol al feminismului, al independenţei şi al culturii pentru bun gust. Şi nicidecum un loc unde se întâlneau lesbienele, după cum ţine să sublinieze fosta clientă a localului.
Cu un aer cochet, Aurica Bodea regăseşte cu uşurinţă locul în care şi-a consumat o parte a tinereţii. „Parcă este mai mic”, observă femeia spaţiul actual al restaurantului, indicând o masă din colţ, unde obişnuia să se aşeze cu prietenele ei. Salonul cu pereţi de piatră şi-a schimbat înfăţişarea, draperiile au fost schimbate, mobilierul înlocuit, însă aerul intim îi atrage şi acum pe clienţi.

Şuete şi „scene” de gelozie

Cele mai căutate feluri de mâncare erau aperitivele , friptura şi salatele. „Localul era plin întotdeauna, dar liniştit în acelaţi timp”, îşi aminteşte Aurica Bodea. Femeia nu venea niciodată  cu soţul ei, iar unii bărbaţi aşteptau, roşii de gelozie până când soţiile lor îşi terminau şueta. O adevărată desfătare pentru femeile de atunci era să sărbătorească 8 Martie într-o atmosferă exclusiv feminină.
„De obicei, veneau femeile care ştiau că nu au probleme acasă, cu soţii lor. Eu o duceam chiar şi pe fiica mea, să mănânce. Eram o femeie ocupată, bărbatul meu era plecat în Bistriţa, şi aveam de rezolvat toate problemele casei, plus cele de la serviciu. Intim era locul în care mergeam întotdeauna cu plăcere, era oaza mea de linişte”, îşi aminteşte clujeanca.
Mariana Bogdandi, proprietara actualului restaurant Matei Corvin, ce funcţionează, în prezent în spaţiului fostului „Intim”, spune că localul era cel mai căutat din întreg oraşul. Ideea unui local dedicat femeilor i-a aparţinut directorului de la Arta Culinară, Teodor Popuţă. „Era un om deschis, călătorise mult, şi a dorit să facă ceva pentru femeile din Cluj”, spune Mariana Bogdandi. Femeia lucra, pe atunci , în comerţul alimentar. „Tot ce se dădea la «Intim» nu ajungea la alte unităţi de alimentaţie publică. Era numai marfă de calitate”, spune proprietara restaurantului Matei Corvin.

Decăderea

Dacă la început Intim era un restaurant exclusivist, după câţiva ani a început să fie frecventat de femeile din clasa de mijloc. După alţi trei-patru ani, localul a înregistrat o decădere, fiind populat de femei de moravuri uşoare sau cele din clasele sociale cele mai de jos. În cele din urmă,  cu puţin timp înainte de Revoluţie, restaurantul a ajuns la faliment, pentru a fi relansat,  de data aceasta în regim mixt, sub denumirea Restaurantul Matei Corvin.
:

„Intim”, pe British Pathe

O filmare din restaurant, datată în 1969, a fost de curând dată publicităţii de renumita companie media British Pathe. Reclama le invită pe femeile cochete să servească masa, o cafea cu frişcă, preparată la nisip, şi să bea răcoritoare, alături de prietenele lor. „Numai pentru femei. Aceasta este deviza noului restaurant deschis de curând la Cluj. Insula amazoanelor clujene se numeşte Intim, şi pe bună dreptate: genul feminin găseşte aici o luminată oază pentru confidenţe şi amintiri mai recente sau mai... din copilărie. În bucătăria deservită şi ea exclusiv de femei se cunoaşte mâna gospodinei”, sună reclama la restaurant.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite