Renunţă la Londra pentru o afacere europeană în Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Ismail va renunţa la slujba de la magazinul Emporio Armani şi-şi va deschide propriul studio foto la Cluj.
Paula Ismail va renunţa la slujba de la magazinul Emporio Armani şi-şi va deschide propriul studio foto la Cluj.

Paula Ismail, o clujeancă plecată de 6 ani în Anglia, se va întoarce în ţară pentru a-şi deschide propria afacere, finanţată parţial printr-un proiect european.

Universitatea Spiru Haret, în parteneriat cu Uniunea Naţională pentru Drepturile Femeii din România, a lansat la începutul lunii octombrie 2010 proiectul „ProFeminAntrep - Promovarea egalităţii de şanse în antreprenoriat". Acesta prevede realizarea de cursuri, gratuite, teoretice şi practice care ajută femeile în deschiderea unei afaceri. Absolventele cursurilor pot primi, în urma unui examen riguros, şi banii necesari -  4.500 de lei - pentru deschiderea firmei şi pentru plata contabilului pe o perioadă de 6 luni de zile. Astăzi se văd însă primele rezultate  concrete ale proiectului. La Cluj, până în 2013 vor urma acest curs 900 de femei. Condiţiile de înscriere sunt minimale: trebuie respectată doar proporţia 40% femei cu studii universitare, 60% fără studii. Până la ora actuală au absolvit 150 de femei venite la Cluj-Napoca din cele cinci judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Certificatul de absolvire a cursului este recunoscut şi peste hotare. Opt dintre femei sunt în procesul de încasare a banilor pentru demararea afacerii.

Va renunţa la Armani pentru Cluj

Una dintre femeile care au beneficiat de acest proiect este Paula Ismail (35 de ani), clujeancă plecată din 2006 în Londra. Ea vrea să-şi deschidă un studio foto la Cluj cu banii pe care îi primeşte prin acest proiect şi cu cei pe care i-a strâns lucrând în Anglia. „Am aflat de acest curs de la sora mea, Cristina Nuţ, în timpul concediului petrecut în România şi m-am înscris la secretariatul Universităţii <<Spiru Haret>>. Motivul pentru care sora mea a insistat să urmez acest curs a fost recunoaşterea acestuia şi în ţară, dar şi peste hotare. A fost un curs care mie mi s-a părut relativ uşor, probabil datorită faptului că aveam cunoştinţe de management şi marketing din anii studenţiei", a spus Paula Ismail. Ea este foarte pasionată de economie şi are un spirit antreprenorial dezvoltat, e de părere şeful comisiei de examinare de la Cluj, Ana Barbu. „Afacerea pe care doresc să o deschid este un studio foto <<old time>>  care aici în Anglia se bucură de o bună clientelă şi un mare success. Afacerea va fi deschisă din fonduri proprii, e vorba de 50.000 de lire sterline, plus 4.500 de lei din partea organizatorilor cursului absolvit. Ei îmi asigură deschiderea afacerii la Registrul Comerţului şi plata pe o perioadă de 6 luni a unui contabil. Acest curs mi-a dat posibilitatea să învăţ paşii care sunt de urmat de la deschiderea unei afaceri şi până la întocmirea unui plan de afaceri viabil", a mai adăugat Paula Ismail. Paula este la ora actuală assistant store manager la Emporio Armani în Londra şi va deschide studioul foto zilele următoare. Cu această ocazie femeia se va întoarce la Cluj.

7.200 de femei din România ajutate să pornească un business

ProFeminAntrep  este un proiect cu finanţare europeană care se derulează în toată ţara. Proiectul se desfăşoară în mediul rural şi urban, în regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Oltenia Vest. Cursurile se ţin în centrele din Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj, Constanţa, Prahova, Dolj, Timiş şi Ilfov.

Pe o durată de trei zile, câte 8 ore zilnic, s-a asigurat o pregătire teoretică de 20 de ore şi una practică de 4 ore. Pregătirea teoretică a cuprins modulele: Antreprenorul şi crearea strategiei firmei; Managementul şi dezvoltarea afacerii; Managementul resurselor umane; Marketing; Relaţii publice şi comunicare şi Dezvoltare durabilă. Pregătirea practică  a cuprins modulele următoare: Înfiinţarea unei firme noi; Atragerea unor coacţionari sau parteneri; Elaborarea unui plan de afaceri; Elaborarea unui proiect de finanţare; Depunerea unui dosar de credit; Informarea comunităţii; Relaţia cu banca. La sfârşitul cursului participanţii susţin un examen pentru eliberarea Certificatului recunoscut de Ministerul Muncii. Grupul ţintă la nivel naţional este constituit din 7.200 de femei din toate cele 8 regiuni de dezvoltare, şi anume 900 de femei la nivelul fiecărei regiuni. Dintre cele 7.200 de femei, minim 360 vor fi asistate în iniţierea propriei afaceri", a precizat Florian Ionescu, coordonatorul regional al proiectului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite