Regizorul Fernando de Aranoa, invitat special la TIFF: „E o plăcere să lucrezi cu Bardem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa
Regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa

Regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa, invitat special la TIFF 2011, spune că personajele sunt cele mai importante în filmele sale, iar problemele sociale sunt doar fundalul pe care acestea se derulează. El a lucrat cu celebrul actor Javier Bardem.

Fernando Léon de Aranoa a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că a început să lucreze ca scenarist şi apoi a ajuns să facă filme, fiind interesat de dilemele etice ale oamenilor. "Am scris filme pentru alţii şi am spus că niciodată nu o să fac filme, apoi am început cu un scurtmetraj, apoi am fost interesant de poveşti, de conflicte în acţiune. Filmele mele se sprijină pe personaje, scenariile le gândesc pe baza personajelor, povestea e imprimată de perspectiva lor şi ele capătă tot mai multă importanţă, deşi componenta socială mă interesează mult şi ca cetăţean şi ca regizor. A face un film este ca şi cum aş avea o conversaţie lungă cu cineva, cu actorii, cu echipa, cu publicul apoi. Dacă stai trei ani să vorbeşti despre ceva, ar fi bine să fie ceva interesant. Temele sunt şomajul, dar identitatea e mai importantă decât şomajul, boala, bătrâneţea, însă conflictele dintre personaje sunt mai importante şi etica lor, emigraţia este fundalul, personajele şi povestea sunt importante şi dilemele lor etice, toţi spectatorii se pot identifica cu această problemă", a spus Fernando Léon de Aranoa.
Acesta a afirmat că a venit cu plăcere în România.

A lucrat cu Javier Bardem

"Cinematografia română este foarte interesantă, multe din filmele româneşti ajung în Spania şi am reuşit să le văd. Filmul din România are actori extraordinari care dau veridicitate personajelor", a spus Aranoa.
De asemenea, Aranoa s-a declarat încântat de colaborarea cu celebrul actor Javier Barmden la filmul „Lunea, la soare".
"E o plăcere să lucrezi cu Barmden, ca actor, poate să ajungă în orice loc îl ceri ca personaj, e un element de coeziune în echipă, se comportă extraordinar. E un personaj care respectă mult ceea ce face, caută personaje care spun ceva, nu roluri care îi aduc bani", a adăugat Aranoa.
Aranoa este unul dintre cei trei regizori prezentaţi în cadrul tradiţionalei secţiuni 3 X 3, fiind invitat special la TIFF.
Născut în Madrid în 1968, Aranoa a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori spanioli, filmele sale fiind prezentate în festivaluri din întreaga lume şi obtinând premii numeroase, fiind un răsfăţat al Premiilor Goya.
La TIFF 2011, alături de regizorul german Werner Herzog şi de belgianul Jaco Van Dormael, Aranoa este prezentat în cadrul secţiunii 3 X 3 cu trei dintre filmele carierei sale, "Lunea la soare", "Amador" şi "Familia".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite