„Regii asfaltului“, Căşuneanu şi Umbrărescu, se „bat“ pentru un tronson din autostrada Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Căşuneanu (stânga) şi Dorin Umbrărescu (dreapta)  foto: adevarul.ro
Costel Căşuneanu (stânga) şi Dorin Umbrărescu (dreapta) foto: adevarul.ro

Printre cele 13 firme care şi-au anunţat ofertele pentru proiectarea şi construirea tronsonului Gilău-Mihăieşti din Autostrada Transilvania sunt şi cele ale lui Dorin Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade SRL, şi ale lui Costel Căşuneanu, Pa&Co International SRL.

Cunoscuţi sub numele de „regii asfaltului", Dorin Umbrărescu şi Costel Căşuneanu şi-au anunţat interesul pentru proiectarea şi construirea unui tronson de 25 de kilometri din Autostrada Transilvania, tronson care trece prin judeţul Cluj.

Ieri, 21 august, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă, printr-un comunicat, că a avut loc şedinţa de deschidere a ofertelor pentru contractele „Proiectare şi execuţie autostrada Timişoara - Lugoj, Lot 2" şi „Proiectarea şi construcţia autostrăzii Transilvania, sector 3A, Cluj Vest (Gilău) - Mihăieşti, km 0+000 - km 25+500, tronsonul 3A1, km 0+000 - km 8+700".

Ceaţă la Ministerul Transporturilor în legătură cu Autostrada Iaşi-Târgu Mureş

Firnele care şi-au depus ofertele pentru tronsonul clujean sunt:

Consorzio Stabile Alveare;

Asocierea Selina SRL - Doprastav as - Sodi Constructii SRL;

Tirrena Scavi SpA;

Asocierea OHL ZS - Tel Drum;

Asocierea Pa&Co International SRL - Hochtief Solution AG;

Collini Lavori SpA;

Asocierea Lena Engenharia e Construcoes SA - Apolodor Grup Construct SRL - Via Design SRL - Arcadis Eurometudes SA;

FCC Construccion SA;

Asocierea Copisa Constructora Pirenaica SA - Consinit SRL - Eurocerad International SRL;

Asocierea Azvi SA - Delta ACM 93 SRL;

Asocierea Porr Bau GmbH - Hidroconstructia SA - Studio Corona SRL;

Asocierea Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL;

JV Strabag SRL - Straco Grup SRL - Consitrans SRL - Drum Proiect SRL.

Au mers pe asocieri

Dintre cele 13 oferte, „regii asfaltului" au participat prin intermediul a două asocieri.

Dorin Umbrărescu este prezent prin două firme ale sale, asociate - Spedition UMB SRL şi Tehnostrade SRL, iar Costel Căşuneanu - prin firma „Pa&Co International SRL" în asociere cu firma Hochtief Solution AG  (firmă care reface, pe 10 milioane de euro, staţia de epurare din Alba Iulia), potrivit alba24.ro.

Dorin Umbrărescu, regele asfaltului

Dorin Umbrărescu este cunoscut sub numele de „regele al asfaltului" pentru „abonamentul" său  la contractele pe sume fabuloase scoase la licitaţie de statul român.  Firmele deţinute de omul de afaceri băcăuan Dorin Umbrărescu au prins, în 2011, o cincime din toate lucrările scoase la licitaţie de CNADNR, încasând peste 200 de milioane de euro.

De asta e „rege al asfaltului“. Dorinel Umbrărescu, contracte fabuloase încheiate cu statul în 2011!

În primele 10 luni ale anului 2011, asocierea de firme de construcţii Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - aceeaşi asociere de firme cu care Umbrărescu se „bate" pentru tronsonul clujean din Autostrada Transilvania - , controlată de omul de afaceri băcăuan, a prins şapte contracte pe sume „grase", adică o cincime din totalul atribuit de CNADR. Valoarea contractelor luate de Umbrărescu îl detaşează lejer pe acesta în topul românilor care au încasat bani din asfalt în 2011. Cele şapte contracte au o valoare totală de 871.360.233 de lei, adică 200.774.247 de euro, la cursul valutar de ieri.

În 2009, Dorin Umbrărescu câştiga cel mai mare contract de infrastructură acordat de Ministerul Transporturilor. Contractul era în valoare de 172,9 mil. euro, fără TVA, şi devamsa astfel giganţii străini din constructii precum Colas (Franţa), FCC Construction (Spania), Astaldi (Italia) sau Max Boegl (Germania), potrivit unui articol publicat pe 14 decembrie 2009 de Ziarul Financiar.

Gafe în Alba şi Vrancea

În primăvara acestui an, presa a mediatizat lucrările de proastă calitate făcute de firma lui Umbrărescu la reabilitarea unui drum naţional cuprins între Nădlac şi Sebeş. Atunci, la doar un an după ce a fost reabilitat de firmele „regelui asfaltului", strada a început să se găurească. Valoarea reabilitării acelui drum a fost de 615 milioane de lei, bani publici, iar la vremea respectivă CNADNR a spus că nu ştie care e cauza deteriorării străzii.

Drumurile noastre rupte

De numele lui Umbrărescu se leagă şi acel tronson de drum din DJ 205D, de 60 de metri, din judeţul Vrancea, surpat a doua zi de Paşte anul acesta. Acea porţiune de drum face legătura dintre localităţile vrâncene Spulber şi Nereju şi în primăvară a fost luată de torenţii formaţi în urma ploilor. Costul pentru un kilometru de drum reabilitat a fost de aproximativ 400.000 de euro. Contractul semnat în 2008 de Consiliul Judeţean Vrancea cu UMB Spedition are o valoare de 130 de milioane de lei. Oprişan spune că, între timp, s-a constatat că este nevoie de şi mai mulţi bani pentru finalizarea lucrării.

Cel mai bogat băcăuan

Dorinel Umbrărescu (51 de ani) este - potrivit „Forbes Top 500 Miliardari" - cel mai bogat dintre băcăuani. Până în 1990, Dorinel a fost tractorist la IAS Podu Turcului şi apoi „ajutor de şef de coloană" la autobaza IRTA din aceeaşi localitate. Dorinel Umbrărescu a debutat în afaceri imediat după 1990, cu bani împrumutaţi de la o cunoştinţă din Germania, de profesie medic stomatolog.

Cine e Costel Căşuneanu

Căşuneanu, condamnat pentru trafic de înfluenţă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Omul de afaceri Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, a fost condamnat, în iunie 2012, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei (ÎCCJ), la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă, în formă continuată.

„Regele asfaltului“ se îmbogăţeşte din penalităţi plătite de stat

Dosarul a izbucnit la începutul anului 2010, când procurorii anticorupţie l-au acuzat pe senatorul PSD Cătălin Voicu că a intervenit pe lângă judecătorul Înaltei Curţi, Florin Costiniu, pentru ca acesta să dea o sentinţă favorabilă lui Costel Căşuneanu.

Omul de afaceri din Bacău a contestat o licitaţie pierdută şi i-ar fi dat lui Voicu 200.000 de euro pentru a obţine sentinţa dorită la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Senatorul Voicu a fost condamnat la 5 ani cu executare, iar judecătorul Costiniu la 3 ani cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă, iar inculpaţii au posibilitatea de a face recurs la Completul de 5 judecători.

"Domeniul Căşuneanu", mai ceva ca-n filme

Opt hectare de teren, cu doar două mai puţine decât ale reşedinţei Regelui Mihai, Palatul Elisabeta, nenumăraţi angajaţi care au grijă de tot ce înseamnă întreţinerea, o casă separată la intrare, din două corpuri, o curte ce rivalizează cu marile parcuri ale Bucureştiului, un hangar de elicopter şi heliport. Cam aşa s-ar descrie în numai câteva cuvinte căminul celui care a plecat de la depanat televizoare în era socialistă şi a ajuns acum să poarte supranumele de "Rege al asfaltului", potrivit unui reportaj făcut de Adevărul pe 28 aprilie 2012 în satul natal al lui Căşuneanu.

Reportaj în satul lui Costel Căşuneanu, „regele asfaltului“ anchetat de DNA

Domeniul este estimat la 12 miloane de dolari.

Cum lucrează oamenii lui Căşuneanu 

Un incident care ar fi putut avea urmări serioase se petrecut aseară în localitatea Popeni, comuna Mirşid, unde angajaţii firmei Pa&Co, ce lucrează la reabilitarea DN 1 H, au smuls branşamentul unei locuinţe la reţeaua de gaz, potrivit unui material scris de Adevărul, din Zalău, pe 9 august.

După ce în urmă cu numai câteva zile primarul Mirşidului, Călin Bereschi, semnala nereguli grave în lucrările de reabilitare a DN 1 H, în special referitoare la neprotejarea reţelei de alimentare cu gaz ce interferează în mai multe locuri din comună cu drumul, inevitabilul s-a produs aseară: o conductă a fost ruptă. Potrivit primarului, angajaţii firmei "regelui astfaltului" Costel Căşuneanu săpau şanţurile pentru rigolele pluviale de pe marginea drumui, moment în care au smuls branşamentul unei case din zonă. La faţa locului a intervenit Detaşamentul de pompieri Zalău, care a asigurat şi a luat măsuri de PSI a zonei pentru împiedicarea izbucnirii unui incendiu.

Costel Căşuneanu are o avere estimată de „Forbes România la 200 de milioane de euro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite