Serial „Legendele Clujului" (I): Regele Matia Corvin, biciuit în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matia Corvin s-a născut la Cluj în 1443. În numele său a frost ridicată o statuie, în centrul oraşului, în 1902
Matia Corvin s-a născut la Cluj în 1443. În numele său a frost ridicată o statuie, în centrul oraşului, în 1902

„Adevărul de Seară“ vă prezintă, în cinci episoade, cele mai siropoase legende urbane. Manuscrisele spun că Matia Corvin, născut la Cluj în 1443, care a devenit unul din cei mai mari regi ai Ungariei, a intrat incognito în oraş pe când era conducător, să vadă cum sunt trataţi oamenii. A fost şi el unul din cei biciuiţi pe nedrept.

Vezi aici toate povestirile care au şocat capitala Ardealului

Cele mai cunoscute legende ale Clujului spun că Avram Iancu a fost implicat într-un scandal în centrul oraşului, la un chef, iar regele Matia a fost biciuit alături de alţi localnici, atunci când a intrat incognito în Cluj pentru a vedea cum trăiesc oamenii. Recent, un cercetător britanic a studiat lacul Tarniţa, pentru a căuta descendenţii monstrului din Loch Ness: se spune că aici trăiesc lostriţe de peste trei metri lungime.

„Adevărul de Seară“ invită cititorii la o incursiune în basm şi ficţiune, bazat pe poveştile oamenilor sau pe scrieri reale, prezentate în două cărţi realizate de patru istorici clujeni. Rămâne de văzut ce este real, o poveste, sau va rămâne în continuare un mister.

Legiuitorul Matia

Una din cele mai cunoscute legende ale istoriei clujene spune că fiul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei, anume regele Matia, care a devenit între 1443 şi 1490 unul din cei mai importanţi conducători ai Ungariei, a vizitat Clujul în timpul domniei sale, pentru a vedea cum sunt trataţi oamenii.

„Aflat în trecere prin Transilvania, Matia s-a deghizat în student călător, a intrat incognito în oraşul său natal. În piaţa centrală a oraşului, Matia a asistat la o scenă în care plebeii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria sa. Protestând împotriva acestei nedreptăţi, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să se alăture sărmanilor oraşului în munca grea“, povesteşte istoricul Tudor Sălăgean, în cartea „Legendele Clujului“.

„Legenda spune că Matia ar fi avut inspiraţia de a scrie pe trei lemne din curtea judelui <<Aici a fost regele Matia. Unde este dreptatea?>>. Eliberat odată cu lăsarea serii, regele s-a întors în tabăra sa de lângă oraş. A doua zi, acesta a revenit, în fruntea suitei sale strălucitoare, fiind întâmpinat cu mare fast de judele oraşului“, continuă povestea.

Judele l-a asigurat pe rege că legile sunt respectate, însă Matia a căutat lemnele însemnate de el şi, odată ce le-a găsit, l-a pedepsit pe jude şi a luat măsuri pentru a asigura stricta respectare a drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor oraşului.

Întâmplare autentică?

Ovidiu Pecican, unul din cei mai cunoscuţi istorici şi scriitori ai urbei, spune că majoritatea breslei din care face parte dă crezare acestei legende. „Istoricii pariază pe autenticitatea întâmplării. Mie îmi place exemplaritatea ei“, ne-a spus Pecican.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite