Rectorul UBB, consultant principal al Institutelor Confucius din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rectorul UBB, Andrei Marga
Rectorul UBB, Andrei Marga

Rectorul UBB, Andrei Marga, a fost desemnat consultant principal al Centrului de dirijare a celor peste 450 de Institute Confucius, care operează în diferite ţări din lume.

Desemnarea rectorului clujean a fost făcută de Cartierul General al Institutelor Confucius de la Beijing (China). Lui Andrei Marga i s eva înmâna oficial certificatul desemnării în ziua de 14 decembrie, în capitala chineză. Cu o zi înainte, universitarul clujean va susţine, ca vorbitor principal, conferinţa „Propuneri pentru Confucius Institute Development Plan 2012-2015", în cadrul Forumului Preşedinţilor din a şasea reuniune anuală a Institutelor Confucius din lume, care va avea loc în capitala Chinei.

Andrei Marga a mai fost desemnat, în 2011, evaluator principal al universităţilor din reţeaua Vaticanului şi evaluator internaţional al competitivităţii universităţilor germane, de către autorităţile din Germania.

Marga a lucrat la adoptarea codului etic universitar

Codul etic universitar din lume, la care a contribzuit şi rectorul clujean, a intrat în etapa aprobărilor finale. În ultimii doi ani, Asociaţia Internaţională a Universităţilor, cu sediul la Paris, şi Magna Charta Observatory, cu sediul la Bologna (Italia), au lucrat la elaborarea codului etic universitar. La acest document a lucrat un grup compus din: Pier-Ugo Calzollari (rector Bologna), Agneta Bladt (rector Kalmar), Ustün Ergüder (rector Istanbul), Clifford Tagoe (rector Ghana), Andrei Marga (rector UBB), Luis Fernandez (rector Lima) şi reprezentanţii organismelor internaţionale.

Codul etic universitar încorporează prevederi de concretizare a valorilor precum „integritatea" profesorului şi cercetătorului, combaterea comercializării în educaţie, „confidenţialitatea" datelor universităţii, respectarea proprietăţilor universităţii, combaterea plagiatului şi a folosirii frauduloase a scrierilor altora, combaterea corupţiei, autonomia universitară şi altele.

Cu documentul menţionat, pentru prima oară valorile universitare sunt exprimate sistematic într-un cod, în vederea punerii lor în practică în universităţile de astăzi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite