Rectoratul Universităţii Tehnice din Cluj se mută în vechiul sediu al Băncii Dacia Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea are o istorie impresionantă
Clădirea are o istorie impresionantă

Banca, sediu de institut de proiectări, a adăpostit săli de curs pentru stundeţi, iar acum devine sediul rectoratului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Este povestea unei clădiri din oraş, construită în secolul al XIX-lea, cunoscut şi sub numele de clădirea BDF.

Clădire în stil eclectic, în interior cu elemente de art-nouveau, dar şi o ciudată combinaţie de vechi şi nou. Aşa arată fostul sediu al Băncii Dacia Felix, de pe strada Memorandumului. Acum imobilul va găzdui rectorul, prorectorii, cancelarul, registratura, dar şi o parte din serviciile administrative ale UTCN. În aproape două luni, mutarea recoratului va fi terminată, spune administraţia Universităţii.

Istoria unei clădiri


A fost construită de la bun început pentru a fi bancă. "Atestată în 1916, era o filială la Cluj a băncii austro-ungare de stat Osztrak Magyar Bank. Aceasta funcţiona la Viena încă din 1816", a explicat istoricul Vasile Lechinţan, referent la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca. După Unirea din 1918, clădirea a rămas tot bancă, însă românească. Apoi a devenit sediul central al Institutului de Proiectări, în timp ce arhitecţii şi proiectanţii lucrau în clădirea turn, aflată la aproximativ 100 de metri distanţă de fosta clădire BDF, edificu care acum este cunoscut drept Institutul de Proiectări. A redevenit sediu de bancă după 1990, când s-a înfiinţat Banca Dacia Felix. În perioada în care a fost sediul BDF, clădirea a suferit o serie de modificări. Peste curtea interioară a fost construit un nou corp de clădire, care are legătură directă cu partea veche a ei.  După ce BDF a intrat apoi în reorganizare judiciară, până a fost preluată de Eurombank.

După câţi ani, subidsiara româneasca a Eurombank a fost preluată de Leumi Bank. De la această bancă, Ministerul Educaţiei a cumpărat clădirea în care acum se mută rectoratul UTCN. Tranzacţia a fost făcută în 2007, când era ministru al Educaţiei Mihail Hărdău, care, de altfel, este şi cadru didactic al UTCN. „Clădirea a costat 2,3 milioane de euro”, spune Tiberiu Rus, prorector al UTCN care a coordonat şi reabilitarea clădirii.

Schimbarea la faţă

Fostul sediu al BDF a stat timp de 8 ani nefolosit. Apoi au fost ţinute acolo o serie de cursuri ale studenţilor. Însă nu pentru mult timp, pentru că imobilul a intrat în reparaţii, atât exterioare, cât şi interioare. Fondurile au fost asigurate tot de Ministerul Educaţiei. Prima estimare a lor a fost de 1,9 milioane de euro. „Costurile totale încă nu le-am evaluat, pentru că au mai apărut şi alte cheltuieli neprevăzute pe parcurs, soluţii tehnice care au necesitat alte deconturi”, a declarat prorectorul Tiberiu Rus.

„Am refăcut tot, atât în interior, cât şi în interior. Am înlocuit ferestrele cu profile din lemn stratificat, să nu afectăm faţada. Avem două săli de conferinţe pentru doctorate, dar şi aer condiţionat în tavan, cu o instalaţie automată, dar şi internet wireless în toată clădirea”, a mai spus prorectorul. El a precizat şi că actualulele spaţii care vor rămâne libere din clădirea de pe strada Constantin Daicoviciu vor fi redate facultăţilor. Acolo studenţii vor putea veni la cursuri, seminarii şi laboratoare. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite