Rector UMF: „Dacă politicul nu va oferi condiţii tinerilor, ne vor trata medici din Pakistan şi India“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu" din Cluj, Constantin Ciuce, avertizează că, „dacă politicul nu se va trezi" să ofere condiţii favorabile tinerilor medici, „sistemul de sănătate din România va fi acoperit, în timp", de doctori din Pakistan sau India.

Constantin Ciuce a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că tinerii medici preferă să plece în străinătate, în loc să lucreze în condiţii improprii şi să fie plătiţi cu un salariu care nu răsplăteşte nici responsabilitatea, nici poziţia socială pe care medicul ar trebui să o aibă, informează Mediafax. „Trebuie văzut de ce oamenii nu mai sunt interesaţi să vină către spitalul românesc. Se lucrează în condiţii improprii, cu demnitatea călcată în picioare de foarte multe ori, iar salarizarea din sistem nu răsplăteşte nici responsabilitatea, nici poziţia socială pe care medicul ar trebui să o aibă. Drumul este către ţările vestice, iar tinerii, rezidenţii, sunt cel mai mult atraşi de plecare. Dacă în România politicul nu se va trezi în timp util să aducă condiţii favorabile rămânerii în ţară a tinerilor, sistemul de sănătate va fi acoperit în timp de medici din Pakistan sau India, care vor ajunge să ne trateze", a spus Ciuce.

Potrivit acestuia, problema majoră este „la nivel politic" şi, dacă nu se va înţelege că educaţia şi sănătatea sunt lucrurile de bază în care trebuie să se investească prioritar, indiferent de starea economiei, se va construi o economie „cu o populaţie bolnavă, neasistată medical, iar economia va fi pe măsura populaţiei".

Rectorul UMF Cluj-Napoca a precizat că o altă problemă a sistemului medical românesc este legată de îmbătrânirea medicilor specialişti, astfel încât, în timp, acest sistem va fi afectat.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite