Reclame evreieşti din Clujul începutului de secol XX, expuse la Mediaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reclamele unor firme evreieşti de la începutul secolului al XX-lea vor fi expuse, de mâine, la Mediaş, în cadrul Central European Film Festival. Este vorba de reclamele unor reprezentanţe ale marilor concerne Ford şi Crysler, a unor magazine de plăci de gramofon, de instrumente muzicale.

De mâine, timp de o săptămână, vor putea fi admirate la Festivalul de Film de la Mediaş reclamele unor firme evreieşti care funcţionau, la începutul secolului al XX-lea, în centrul oraşului Cluj-Napoca. „Firmele clujene sunt reprezentanţe ale unor mari concerne internaţionale precum Ford şi Crysler, magazine de coloniale fine, plăci de gramofon, instrumente muzicale, studiouri foto, primele aparate cinematografice de proiecţie în casa etc. Unul dintre proprietarii Hotelului Continental era evreu", spune Ancuţa-Lăcrămioara Chiş, unul dintre organizatorii expoziţiei alături de profesorul Ucu Bodiceanu.

Numele acestor firme a dispărut în anii 40, în momentul deportării evreilor. Expoziţia de la Mediaş face parte din proiectul profesorului Ucu Bodiceanu numit „Un secol de publicitate în Romania". „La festival marele invitat este statul Israel. Vor veni din partea acestuia cineaşti. Surpriza noastră este această expoziţie de reclame evreieşti de altădată", spune Ucu Bodiceanu.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite