Realitatea TV, reclamată la CNA. Un jurnalist clujean a fost prezentat în emisiunea „Dosar de candidat", deşi nu candidează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Novăcescu susţine că fost jignit şi calomniat în emisiunea "Dosar de candidat", difuzată ieri, la Realitatea TV, în ciuda faptului că el nu candidează. Replica a venit din partea directorului postului TV, Cozmin Guşă care a susţinut că la momentul realizării materialului, Novăcescu îşi anunţase candidatura pentru parlamentare.

„Realitatea TV Bucureşti m-a atacat violent ieri, toată ziua, difuzând la ore de maximă audienţă (înaintea Ştirilor) o mizerie non-jurnalistică, marca Silviu Mănăstire, care, bănui, că a executat o comanda politica de denigrare a mea în postura de "candidat" la alegerile parlamentare. Concret: în rubrica de mare audienţă - Dosar de candidat, realizată de fostul ziarist clujean, Silviu Mănăstire - s-au difuzat informaţii false şi calomnioase despre mine şi "candidatura"!!! mea la Parlament.  În ciuda insistenţelor mele către "profesionista" redacţie bucureşteană  şi către "bossul" realităţii, Cozmin Guşă (căruia i-am trimis trei mesaje telefonice), pentru a le spune ca nu sunt candidat şi ca e absurd să mi se facă un portret de candidat, din moment CE NU CANDIDEZ, mizeria lui Mănăstire a continuat să fie difuzată pe post, inclusiv la ora 22.50. A continuat să fie difuzată, chiar în ciuda somaţiei că-i voi reclama la CNA", arată jurnalistul pe blogul său. Novăcescu a cerut în solicitarea către CNA: "să oblige Realitatea TV Bucureşti să difuzeze în aceeaşi rubrică, în aceleaşi spaţii orare şi în acelaşi număr (de zece ori), un material video în care să precizeze că: "Ion Novăcescu, despre care Realitatea TV Bucureşti a difuzat, în rubrica: "Portret de candidat", informaţii false şi calomnioase referitoare la candidatura sa la Parlament, este un ziarist clujean care nu candideaza la alegerile parlamentare. In plus, Ion Novacescu este un coleg de-al nostru la Realitatea TV Cluj, care activeaza în presa locală de 20 de ani, cu reuşitele şi neîmplinirile sale. Realitatea TV îşi cere scuze pentru confuzia creata şi regretă prejudiciul de imagine şi de credibilitate creat unui coleg de-al nostru, jurnalist." De asemenea, Novăcescu a susţinut că va consulta un avocat pentru a da în judecată postul Realitatea.

"Nu sunt în partid, nu candidez"
Novăcescu a menţionat pentru "Adevărul" că nu este membru al niciunui partid politic şi că nu a internţionat niciodată să candideze la un post de parlamentar. "Au fost doar zvonuri. Eu nu am fost şi nu sunt într-un partid, nu am eu bani, nu am susţinere", a mai arătat ziaristul.  Acesta a mai susţinut că a luat legătura cu Cosmin  Guşă prin intermediul a doi ziarişti clujeni, care i-au transmis acestuia greşeala din emisiunea Dosar de candidat. „Răspunsul a fost: <<materialul a fost făcut şi intră aşa cum a fost făcut>>", a susţinut Novăcescu. De asemenea, el a arătat că nu a primit niciun răspuns la mailurile trimise pe adresa redacţiei.

Guşă: Novăcescu şi-a anunţat public candidatura
Cozmin Guşă, directorul editorial al Realitatea TV, a susţinut că materialul despre Novăcescu a fost făcut în urmă cu mai bine de o săptămână, când jurnalistul clujean îşi anunţase candidatura la Parlament.  "El a făcut anunţ public că va candida din partea PPDD. Silviu Mănăstire a făcut materialul după acel anunţ. Acum materialul de pe site a fost completat cu o frază în care se arată că Novăcescu şi-a retras candidatura la alegerile parlamentare cu câteva zile înainte de depunerea listelor. În aceste condiţii cred că  din punctul de vedere al deontologiei profesionale lucrurile au fost setate. Novăcescu a fost un candidat anunţat al PPDD", a susţinut, pentru Adevărul, Guşă şi a mai arătat că nu-şi face probleme în legătură cu sesizarea la CNA făcută de Novăcescu. Legat de presupusele jigniri şi calomnii care i-ar fi fost aduse ziaristului în dosarul realizat de Realitatea, Guşă a spus: „Dacă vorbeam despre neadevăruri spuse în material, atunci am fi avut o discuţie serioasă, dar Novăcescu nu a avut comentarii de făcut în legătură cu conţinutul articolului. Nu  a spus că nu ar fi adevărate cele relatate, ci doar că nu mai candidează. În plus, jignirile şi calomniile îi aparţin şi le-a făcut la adresa altui ziarist".

Candidatură anunţată în presă
Pe de altă parte, Novăcescu a făcut mai multe declaraţii în presa locală legate de candidatura sa. "Nu vreau sub nicio formă să îl contracandidez pe colegul şi prietenul meu Rareş Bogdan. Deci ecxlud posibilitatea să candidez în Colegiul 3. Voi candida într-un alt colegiu, dar numai săptămâna viitoare voi şti care e acesta", a spus Novăcescu vineri, 19 Octombrie 2012, într-un articol al provincianews.ro.  De asemenea, într-un articol publicat pe siteul transilvanialive.ro, la data de 23 octombrie, despre candidatura ziariştilor clujeni la parlamentare, Ioan Novăcescu declara: "Din păcate, astăzi după 20 de ani, am ajuns la concluzia că aceste politici publice, dacă vrei să le schimbi, nu le poţi schimba din tribune, ci trebuie să intrii pe teren." În data de 26 octombrie, se pare că Novăcescu s-a răzgândit, după cum este citat pe ziuadecj.ro: "În urma unei analize realiste şi amănunţite am ajuns la concluzia că nu am ce căuta în politică şi că e o utopie să cred că voi putea schimba ceva în politica romanească sau că voi putea devia cursul naţional de la destinul implacabil spre care se îndreaptă".

Cum a fost jignit Novăcescu în "Dosar de candidat"
"Lolek şi Bolek sunt două personaje de desene animate ale copilăriei noastre, unul rotofei, altul înalt ca o prăjină....cele două personaje din benzile animate poloneze îi descriu cel mai bine pe următorii doi candidaţi pitoreşti. Liviu Alexa a fost jurnalist la Cluj, Bihor şi Sibiu şi candidează independent pentru un colegiu de deputat în Cluj- Napoca, celălalt Ion Novăcescu este şi el jurnalist la Cluj şi vrea şi el să se aleagă deputat", aşa începe emisiunea dedicată celor doi clujeni. În material sunt citate mai multe pasaje dintr-un conflict dus pe bloguri între Novăcescu şi Alexa: „Alexa a dezvăluit în ziarul pe care îl conducea cum jurnalistul Novăcescu parca ilegal maşina în oraş sau cum beneficia de spaţii închiriate ieftin de la Primăria Cluj- Napoca, acuzîndu-l de prostituţie profesională sau cum a devenit Novăcescu turnător la Securitate în anii 80". Răspunsul lui Novăceascu fiind: „Pâna acum nu m-a interesat, dar daca vrei sa afle clujenii cum ti-ai facut "averea" iar procurorii sa descopere potlogariile ( un exemplu) cu un individ care a tras o teapa de 1,5 mil. euro la sute de familii clujene, o sa afle. Sau cum te-ai prostituat tu la un partid politic pentru un contract de 500.000 de euro, din care ai incasat in avans 120.000 de euro pentru servicii neprecizate, o sa afle. Sau cum l-ai santajat apoi pe Ponta sa-ti plateasca restul contractului, ca altfel il ataci pe citynews; cum de altfel ai si facut, postand saptamani intregi un mesaj denigrator la adresa presedeintelui PSD". La final, realizatorul emisiunii concluzionează: "Sfatul meu este să-i votaţi cu încredere pe cei doi jurnalişti clujeni, odată intraţi în Parlament vor face cu siguranţă deliciul emisiunilor tabloide cu limbajul lor de mahala, adaptat evident unor alegători cultivaţi aşa cum sunt de fapt clujenii." La începutul materialului a fost postat, astăzi, un UPDATE: Menţionăm că Ion Novăcescu şi-a retras candidatura la alegerile parlamentare cu câteva zile înainte de depunerea listelor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite