Sarcină de serviciu: să guste toată ziua vin şi ţuică şi să nu se îmbete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Demian spune că puritatea unei băuturi ea trebuie încercată ca un parfum
Răzvan Demian spune că puritatea unei băuturi ea trebuie încercată ca un parfum

Răzvan Demian este, de şapte ani, somelier, adică degustător. Spune că s-a apucat de această profesie din curiozitate. „E o profesie născută dintr-un hobby. Povestim aromele şi gusturile băuturilor", afirmă acesta. 

„Să deguşti e ca şi cum ai descoperi parfumuri bune. E nevoie de cineva să-ţi deschidă calea", spune Răzvan Demian, care de 7 ani e somelier, adică degustător, totodată şi consultant la firma „S.C. Wein Gut Brutler und Lieb" din Satu Mare. Acesta, în vârstă de 39 de ani, a fost prezent ieri la evenimentul organizat de Cooperativa Agricolă „Coşul Ţărănesc" menit să facă cunoscute poveştile din spatele produselor tradiţionale ale membrilor cooperativei.

Răzvan Demian afirmă că în urmă cu şapte ani era director de vânzări la Cramele Halewood. „Cramele aveau nevoie de personal specializat şi s-au hotărât să facă un curs de somelieri. Cum eram pasionat m-am înscris la curs. E o profesie născută dintr-un hobby", mărturiseşte acesta. Cursul a cuprins atât teorie cât şi practică. Demian spune că nasul poate fi „antrenat" şi îşi dă seama cu uşurinţă, după miros, ce fel de soi de vin e sau ce fel de ţuică e.

Somelierul Răzvan Demian

CLICK PE POZE PENTRU A-L VEDEA PE SOMELIER

Somelierul crede că la câte sute de soiuri de vin sunt în lume, nu o să le poată gusta pe toate într-o viaţă de om. Mai spune că meseria pe care o practică nu i-a oferit niciun prilej de a se plictisi.

Ţuica, ca vinul roşu

Degustătorul spune că o ţuică este cu atât mai bună cu cât e mai veche, ca şi vinul roşu. Însă diferenţa o face faptul că, după 8-10 ani, vinul roşu trebuie reîndopuit altfel îşi pierde din calitate. „Ţuica e bună după 2-3 ani, după ce se rotunjeşte. Ea dezleagă limbi şi leagă prietenii, trebuie povestită. Senzaţiile pe care le ai când deguşti şi guşti ţuică nu le încerci în fiecare zi. Ele trebuie împărtăşite", spune Răzvan Demian.

El afirmă că ţuica şi vinul roşu au un lucru în comun: cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai bune. „Ţuica e ca vinul roşu, e bună după ce se învecheşte. Vinul roşu are nevoie de timp ca să fie bun, în schimb vinul alb e bun de băut după ce e făcut, nu trebuie lăsat să îmbătrânească", explică somelierul.

Răzvan Demian spune că pentru a-ţi da seama de puritatea unei băuturi ea trebuie încercată ca un parfum. „Am băut o ţuică făcută din porumb. Am pus puţină pe încheietura mâinii, ca şi cum încerci un parfum. Am simţit un miros de porumb. Era curată", adaugă acesta.

Prima senzaţie care apare când bei ţuică e acea de „arsură", însă orice pălincă nu „arde" atunci când e consumată la rece.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite