„Războiul Lumilor“ se va da, mâine, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu este vorba de o încleştare cu arme, ci de un performance audio ce va avea loc mâine, 6 mai, cu începere de la ora 18.00, în Piaţa Unirii. Ineditul proiect aparţine Fundaţiei AltArt şi aduce în atenţia clujenilor proiecţia zgomotelor străzii din Bratislava.

„Războiul Lumilor" este o proiecţie a zgomotelor străzii din Cluj în Bratislava şi a zgomotelor străzii din Bratislava în Cluj. Câte o cutie neagră este instalată în fiecare oraş, cutiile captând şi transferând contextul sonor al mediului în care sunt amplasate spre celălalt oraş. Astfel, în opinia organizatorilor, cutiile funcţionează ca nişte instrumente de teleportare, fiind capabile să facă simţită prezenţa unui om la o distanţă de peste o mie de kilometri, într-o lume diferită. Experimentul sonor va putea fi urmărit mâine, de la ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj.

„Sistemul invită la meditaţie asupra semnificaţiei prezenţei într-un spaţiu: suntem prezenţi într-un loc dacă îl percepem şi dacă cineva din acel loc ne percepe prezenţa? Bineînţeles, nu. De exemplu, când se aude zgomotul unei maşini care trece, nu poţi şti în care spaţiu fizic se află maşina", explică Istvan Szakats, curator în cadrul Fundaţiei AltArt.

Sistemul construieşte un spaţiu sonor hibrid în jurul cutiilor, iar limitele fizice şi de credibilitate ale spaţiului sunt cele ale sistemului care îl generează. „Această oportunitate este exact punctul prin care poţi fi răpit şi teleportat într-o a treia lume, aşa cum a făcut-o şi Orson Welles în al său Război al Lumilor, în 1938. Faptul că de data asta ştii ora la care începe performance-ul poate dovedi instabilitatea întregului sistem. S-ar putea ca intervenţia să fi început de o oră, iar mixul de «normalitate» pe care îl percepem să fie deja alterat într-un mod deliberat. Există o singură şansă de afla: să fii acolo personal", arată Istvan Szakats.

Evenimentul participă şi în cadrul festivalului Multiplace (www.multiplace.org), dedicat artei media şi interacţiunii dintre media, tehnologie, artă, cultură şi societate. Festivalul are loc între 2 şi 8 mai, în diferite oraşe din Slovacia, Cehia, Franţa, Ungaria, România şi Islanda şi include expoziţii, performance-uri, ateliere.

„Războilul lumilor" este un performance produs de Fundaţia AltArt în proiectul REMAKE, co-finanţat de Uniunea Europeană prin programul Cultura 2007-2013.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite