Război total împotriva unui bloc ilegal din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamal Awwad arată stâlpii montaţi de angajaţii municipalităţii, fapt ce a dus la blocarea maşinii în curte.
Jamal Awwad arată stâlpii montaţi de angajaţii municipalităţii, fapt ce a dus la blocarea maşinii în curte.

După acţionarea în judecată şi o amendă-record de 100.000 de lei, Primăria Cluj-Napoca a dispus montarea unor stâlpi pentru a împiedica accesul în blocul construit ilegal pe strada Bucureşti.

Proprietarul, cetăţean român de origine iordaniană, Jamal Awwad, spune că de trei ani solicită eliberarea unei autorizaţii de construire. De asemenea, acesta crede că dacă ar fi dat şpagă lucrurile s-ar fi rezolvat.

Awwad a început în aprilie să construiască imobilul, fără a avea autorizaţie de construire. Acum blocul are 4 niveluri şi este aproape finalizat.Conflictul dintre municipalitatea clujeană şi proprietarului blocului ridicat fără autorizaţie de construire pe strada Bucureşti nr. 4, din Cluj-Napoca, s-a acutizat la sfârşitul săptămânii trecute. Primăria l-a amendat cu 100.000 de lei pe proprietar, Jamal Awwad, cetăţean român de origine iordaniană, pentru că o parte din construcţie este pe domeniu public. Pe lângă amendă, acesta a fost somat să demoleze urgent această partea de imobil.

Au înconjurat accesul cu un gard

În noaptea de joi/vineri, angajaţii municipalităţii au construit un gard de fier care înconjoară construcţia pe partea dinspre stradă, în acest fel constructorului fiindu-i limitate posibilităţile de continuare a lucrărilor. De asemenea, în dreptul intrării în curte au fost montaţi trei stâlpi care împiedică accesul autovehiculelor în curtea imobilului.

„Trei ani de zile am umblat la Primărie pentru autorizaţie. Nu mi-au dat-o pe pentru că blocul nu va avea retragere de la stradă, ba că nu ajung parcările. Am făcut proiect de parcare subterană şi mi-au găsit că unghiul de ieşire nu e bun. Nu au vrut să-mi dea nicicum şi până la urmă am început să contruiesc fără autorizaţie. Fără şpagă nu merge", a arătat Jamal Awwad, proprietarul blocului.

Constructorul arată că ridicarea gardului şi a stâlpilor de către oamenii municipalităţii s-a realizat noaptea. „Mi-au blocat accesul în curte şi la garaj. Au spus că aşa cum noi am construit fără autorizaţie, aşa ridică şi ei gardul. Nu pot ieşi cu maşina din curte. Am sunat la Poliţie, iar după ce au venit poliţiştii şi au discutat cu cei de la Primărie, au plecat. Am făcut o greşeală mică pentru că am ridicat o treaptă pe spaţiul public, însă nu se face aşa ceva", a spus constructorul. Awwad a menţionat că va contesta amenda de 100.000 de lei primită şi nu se va atinge de gardul Primăriei până la hotărârea instanţei. În total, până în prezent investiţia l-a costat 200.000 de euro.

Gard pentru protecţia pietonilor

Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei a arătat pentru „Adevărul de Seară" că s-a impus construirea gardului pentru a-i proteja pe pietoni. „Imobilul a fost extins pe domeniul public, fapt care a dus la necesitatea împrejmuirii acestuia cu un gard pentru a nu pune în pericol pietonii. Acesta va rămâne acolo până la soluţionarea pe cale judecătorească a solicitarilor municipalităţii de a dispune desfiinţarea clădirii", a declarat reprezentanta Primăriei.

Plângeri penale şi procese în instanţă

Acţiunea radicală a Primăriei vine după un lung şir de somaţii şi amenzi aplicate constructorului care a ridicat blocul de trei etaje fără forme legale. Chiar şi primarul Sorin Apostu a lansat un apel către instituţiile competente să ia măsuri împotriva lucrărilor ilegale ale lui Jamal Awwad. În luna august, municipalitatea a deschis o acţiune la Judecătoria Cluj-Napoca în care cere obligarea constructorului să demoleze imobilul, deoarece acesta nu avea autorizatie de construire.

În toată această perioadă însă, Jamal Awwad a continuat lucrările la bloc, acesta fiind finalizat în prezent în proporţie de 90%. Următorul termen în cauză se va judeca în luna decembrie. Tot la solicitarea Primăriei, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pe numele lui Awwad pentru că a construit fără autorizaţie, iar instanţa va judeca plângerea penală în luna aprilie a anului viitor.

Comisarii Gărzii Financiare Cluj au anunţat, săptămâna trecută, că vor demara cercetări privind provenienţa surselor de finanţare ale cetăţeanului iordanian, şi eventual, descoperirea unor ilegalităţi realizate de firmele acestuia. E.On Gaz, Electrica şi Compania de Apă-Someş au anunţat că nu vor racorda imobilul la utilităţi.

„Nu cred că se va demola"

Vasile Mitrea, fost şef al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania, consideră că, în final, construcţia va intra în legalitate. „La nivel de justiţie se face documentaţia de intrare în legalitate. Până nu clarifică justiţia nu ştiu ce poate face Primăria. Cred că e mai mult un tam-tam pentru a-l intimida. Justiţia poate dispune să intre în legalitate dacă avocatul invocă faptul că s-a cerut autorizaţia.  Nu cred că va fi demolat. Aş aplauda dacă se întâmplă ca instanţa să dispună demolarea", a spus arhitectul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite