Război între aeroporturile din Cluj şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene şi Aeroportul Internaţional Cluj atacă în contencios administrativ, pentru concurenţă neloială, Consiliul Judeţean Mureş. Acuzaţiile se referă la alocări de sume, care au dus la scăderea preţului biletelor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat, ieri, că autorităţile judeţene şi sindicatul din Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca vor sesiza atât Consiliul Concurenţei, cât şi Comisia Europeană cu privire la concurenţa neloială de care dă dovadă Consiliul Judeţean Mureş, subvenţionând activitatea aeroportului din Târgu-Mureş.

Bani nejustificaţi din bugetul de stat

Toate hotărârile aprobate de către membrii Consiliului Judeţean Mureş prin care au fost alocate fonduri Aeroportului Târgu-Mureş vor fi atacate în contencios administrativ de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi de sindicatul din cadrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

„Consiliul Judeţean Mureş subvenţionează şi alocă direct bani pentru activitatea Aeroportului «Transilvania» Târgu-Mureş şi face concurenţă neloială celorlalte aeroporturi din regiune. Acest lucru contravine legislaţiei europene şi româneşti. Există hotărâri ale Consiliului Judeţean Mureş de alocare de fonduri pentru activitatea aeroportului, care vor fi atacate în contencios administrativ. Este o concurenţă neloială, pentru că în urma alocărilor de fonduri de la Consiliul Judeţean aeroportul din Târgu-Mureş poate practica tarife aproape de zero şi atrage companii aeriene, astfel încât elimină concurenţa din celelalte aeroporturi ale regiunii, cum sunt cele din Cluj-Napoca şi Sibiu", a explicat Alin Tişe.

În ciuda faptului că doar Consiliul Judeţean Mureş va fi atacat în contencios administrativ, aceeaşi problemă există şi la Sibiu. Bunăoară, Consiliul Judeţean Sibiu a modificat tarifele per pasager la aeroport la finele anului trecut, modificări care au adus o subvenţie de trei milioane de lei din partea Consiliului Judeţean Sibiu.

„Dacă subvenţionam şi noi, aveam două milioane de pasageri"

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, susţine că au existat, în 2011, mai multe metode prin care CJ Mureş s-a făcut vinovat de concurenţă neloială. „Tarife per pasager aproape zero, sume uriaşe, în jur de 800 de milioane de lei, alocate din bugetul judeţului reprezentând cheltuieli pentru funcţionare şi dezvoltare, ca să nu mai pomenim de 98.000 de euro alocaţi, tot anul trecut, Asociaţiei Judeţene de Turism Mureş, ca să promoveze judeţul. Practic, acei bani erau daţi ilegal, din fonduri europene. Toate acestea înseamnă concurenţă neloială, motiv pentru care vom sesiza Consiliul Concurenţei, Comisia Europeană şi Ministerul Transporturilor", a explicat Alin Tişe. Potrivit lui Tişe, dacă s-ar fi practicat taxe atât de mici şi la aeroportul clujean, în 2011 Clujul ar fi avut nu un milion de pasageri, ci două milioane. „Noi nu am subvenţionat activităţile din aeroport, pentru că ar fi fost bani daţi ilegal, împotriva normelor europene în vigoare", a mai spus Alin Tişe.

De aceeaşi părere este şi directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo. „Preţurile de dumping practicate de cei de la aeroportul din Târgu-Mureş urmăresc relocarea pasagerilor din Cluj acolo. Da, este vorba de o concurenţă neloială", a spus David Ciceo.

Potrivit reprezentantului Biroului de Presă din cadrul Consiliului Concurenţei, Simona Barbu, sesizarea din partea CJ Cluj nu a fost încă depusă. În ciuda insistenţelor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş nu au oferit un punct de vedere cu privire la situaţia creată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite