Cinci clujeni sunt muşcaţi, zilnic, de căpuşe. Primăria trece la dezinsecţie, iar medicii au transmis cele mai eficiente metode de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat bilanţul alarmant: 362 de clujeni au ajuns în acest an la spital, din cauza muşcăturilor de căpuşe. Primăria va efectua în perioada 14-29 mai 2012 a doua acţiune de dezinsecţie pe domeniul public. Acţiunea va fi eficientă, dacă se va desfăşura şi pe domeniile private.

Primăria Cluj-Napoca va efectua în perioada 14-29 mai 2012 a doua acţiune de dezinsecţie pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Acţiunea se va desfăşura între orele 22.00 şi 5.00. Substanţele folosite vor fi: K`OTRHINE EC 25 – substanţă pentru combaterea insectelor şi BIOLARKIM 14 – substanţă pentru combaterea larvelor. Produsele menţionate se regăsesc în Registrul Naţional al produselor biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii şi fac parte din grupele Xn (gr. III) respectiv Xi (gr. IV) de toxicitate. În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, durata prevazută se va prelungi.

Va fi eficientă, dacă va fi totală

Acţiunea se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale OMS 536 din 1997, Legea 101  din 2006 privind serviciile publice de salubrizare precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare. Pentru eficienţă, activitatea de dezinsecţie trebuie tratată în mod unitar, atât pe domeniul public,  cât şi privat la nivelul localităţii, motiv pentru care facem un apel cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului să efectueze dezinsecţia pe proprietăţi, clădiri, subsolul blocurilor, odată cu acţiunea de pe domeniul public a Primăriei Cluj-Napoca.
Activitatea de dezinsecţie este realizată de firma S.C. CORAL IMPEX S.R.L., conform contractului de concensionare a serviciului de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie încheiat cu municipiul Cluj-Napoca.

362 de cazuri anul acesta

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj a transmis azi un comunicat cu sfaturi contra muşcăturilor de căpuşe. În acesta se precizează căîn judetul Cluj în anul 2011  au fost înţepate de căpuşe 1.262 de persoane, iar in 2012 au fost inregistrate 362 cazuri cu înţepături de căpuşe; dintre acestea, 2 cazuri au fost confirmate ca boala prin înţepatura de căpuşă în anul 2011, iar în anul 2012 nu a fost confirmat nici un caz. La un calcul simplu,dacă luăm în considerare faptul că din luna martie au început să apară primele cazuri, rezultă că în fiecare zi cinci persoane au fost muşcate de căpuşe. Înţepătura poate declanşa boli virale (encefalita de căpuşe) sau bacteriene; cea mai frecventa este boala Lyme( borrelioza).

Cum ştim că am fost înţepaţi

De obicei apare o  leziune tegumentară caracteristică care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile – săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru, leziune mare , rotunda şi deseori cu decolorare centrala parţiala. Leziunea apare la un procent de  60 – 80 % dintre pacienţii muscaţi de capuţă.
Efectele muşcăturii sunt diferse: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafa (forma uşoară), amorţeală, erupţii cutanate,  dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent,  palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături, etc.

Cum preveim muşcăturile de căpuşe

Cele mai eficiente metode de prevenire a muscaturilor de capuse implica:

1. Evitarea locurilor cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate etc)

2. Evitarea interacţiunii directe cu un animal parazitat

3.  Îngrijirea vegetaţiei, acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie (câini,pisici).

4. Echiparea corespunzatoare cu haine de culoare deschisa, pantaloni lungi, încălţăminte închisă (nu şlapi,sandale), pălărie de soare care va poate  proteja împotriva căpuşelor de pe ramurile copacilor

5. Examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor; imediat ce se întoarce de la joacă, este recomandat sa examinaţi cu atentie corpul copilului şi să încearcaţi să depistaţi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii (căutaţi şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse).

6. De asemenea, pe zona în care ai descoperit căpuşa nu trebuie să aplicaţi alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce contine direct în fluxul  sanguin.

7. In cazul în care descoperiti o capuţă pe corpul dumneavoastra sau al copilului,  cel mai indicat este sa mergeţi de urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasa, riscaţi sa o rupeţi, partea cea mai dăunatoare rămânând sub piele.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite