Răsfăţ pentru maşini: spălătoria mobilă, ecologică şi fără apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Pintea curăţă maşinile ecologic, cu ajutorul unui pistol cu aburi
Florin Pintea curăţă maşinile ecologic, cu ajutorul unui pistol cu aburi

Un clujean a investit 15.000 de euro într-un aparat care îţi face  autoturismul să strălucească, fără a fi nevoie să-l mişti din parcare. Spălătoria lui Florin Pintea este unică în Cluj-Napoca şi încape într-o remorcă de automobil. Maşina este spălată, în exterior şi în interior, cu aburi.

Florin Pintea, un clujean de 36 de ani, a înfiinţat prima firmă din oraş care curăţă maşinile cu ajutorul aburilor. Mai mult decât atât, el se poate deplasa oriunde pentru a executa comanda clientului.

O „şedinţă” sub compresorul ecologic durează circa patru ore în exterior, opt ore în interior şi presupune mult mai multă muncă decât la o spălătorie normală. Preţul este, însă, unul pe măsură: o sută de lei pentru curăţarea caroseriei şi trei sute de lei pentru cea a tapiţeriei. Asta, în timp ce la o spălătorie clasică, pentru un „tratament complet“ interior, exterior, se plăteşte circa 220 de lei. 

Aparatul funcţionează relativ simplu. Un compresor umplut cu apă, care este încălzit de o baterie de maşină, produce aburii necesari pentru a spăla mizeria de pe un autoturism sau chiar pentru a deszăpezi orice tip de parbriz.

A investit 15.000 de euro

Clujeanul a investit în aparat circa 15.000 de euro, iar asta pentru că îşi dorea să lucreze ceva acasă, pentru a fi aproape de familie şi să nu mai colinde lumea, el fiind şofer pe TIR de mai mulţi ani. „Ideea mi-a venit pe când călătoream. Vroiam să pot spăla maşini fără apă. Apoi am văzut în Franţa o astfel de aparatură pe aburi şi m-am gândit că aceasta e şansa pentru a porni o afacere acasă”, ne-a povestit acesta.

Florin Pintea a căutat pe internet mai multe informaţii despre asemenea aparate şi a găsit o firmă specializată în curăţarea bazată pe aburi în Timişoara. „Am cumpărat de la ei atât compresorul, cât şi alte produse. Investiţia a fost de aproximativ 15.000 de euro”, ne-a spus acesta.

Totul s-a întâmplat în luna iulie a anului 2007. De atunci, clujeanul a spălat maşinile a peste 300 de clienţi. Majoritatea au fost oameni cu bani, dar şi cei care ţin mai mult la maşinile lor. Din păcate, însă, nu a reuşit să îşi recupereze investiţia, iar odată cu criza, numărul cererilor a scăzut semnificativ. „În prezent nu prea mai fac asta. O să mă reapuc, dar peste un timp”, a adăugat el. Deocamdată, clujeanul a fost nevoit să se întoarcă la şofat.

Compresorul cu aburi e viitorul

Spălarea unei maşini în exterior durează patru ore şi constă în aplicarea unei soluţii biodegradabile pe caroseria autoturismului, atunci când murdăria e foarte mare. Urmează, cu ajutorul pistolului compresorului, să se facă prima spălare cu aburi, pentru îndepărtarea mizeriei.

„Deoarece nu se spală cu apă ci cu aburi, murdăria nu curge şi poate fi luată cu o lavetă. De asemenea, în urma unei spălări, nu există nici deversări”, ne-a explicat Pintea. Prin această modalitate de curăţare, clujeanul nu contravine nici hotărârii locale potrivit căreia clujenii nu au voie să-şi spele autoturismele pe domeniul public. El deţine chiar şi o autorizaţie de la Primărie, pentru a putea proba faptul că are voie să cosmetizeze maşinile oriunde în stradă.

Avantajele spălării ecologice

Compresorul consuma doi litri de apă pentru a produce aburul necesar spălării unui autoturism. Avantajul folosirii unei asemenea metode de spălare este dat de faptul că aburul, fiind umed şi cald, curăţă toţi porii, reuşind să scoată chiar şi petele vechi de ulei, ne-a mai spus bărbatul. De asemenea, un avantaj este faptul că spălătoria este mobilă, deci maşina nu trebuie să se mişte din parcare. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite