Cluj: REPORTAJ La Bobâlna, nimic nou de la Răscoală încoace (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: <b>REPORTAJ</b> La Bobâlna, nimic nou de la Răscoală încoace (GALERIE FOTO)
Cluj: <b>REPORTAJ</b> La Bobâlna, nimic nou de la Răscoală încoace (GALERIE FOTO)

Doar 20% din terenurile agricole ale comunei sunt cultivate în cea mai puţin dezvoltată comună din judeţ. Sătenii din Bobâlna preferă să-şi petreacă zilele în crâşmele satului decât să muncească terenurile.

La 20 de kilometri de Dej, pe drumul judeţean ce face legătura cu Zalăul, se întinde comuna Bobâlna, cu cele 11 sate ale sale, cunoscută mai ales pentru răscoala de la 1437. Ocupând ultimul loc din judeţul Cluj în studiul „Comunele din România”, realizat de mai mulţi specialişti de la Facultatea de Sociologie din Bucureşti, comuna suferă din cauza populaţiei îmbătrânite, ca urmare a faptului că tinerii aleg să plece din sat, în lipsa oportunităţilor din satul natal.

Şi biserica se luptă cu sărăcia

Sătenii nu sunt deloc surprinşi să afle că locuiesc în cea mai săracă comună din judeţ şi încearcă să justifice situaţia prin greutăţile pe care le au. Preotul Dacian, ce slujeşte la biserică parohială din comună de circa trei ani, spune că s-a lovit şi el de sărăcia de aici, dar încet încet încearcă să răzbească.

De doi ani încearcă să renoveze biserica din localitate, o replică la scara de 1/3 a Catedralei din Sibiu, una dintre puţinele biserici cu opt turnuri din zona rurală. În tot acest timp, de la Primărie a primit 10.000 de lei, în rest a trebuit să se descurce din puţinii bani ai oamenilor. „Dacă în 1980, doar satul Bobâlna avea 1.787 de locuitori, acum întreaga comună are în jur de 2.000 de locuitori, iar satul Bobâlna are circa 400 de locuitori”, spune preotul comunei. Cel mai animat loc din comună este unul dintre barurile comunei, situat peste drum de şcoala din comună.

VEZI AICI IMAGINI DIN BOBÂLNA

Crâşmele sunt centrul satului

Maria Coroian locuieşte în Canada de circa patru ani, iar în comună nu a fost de doi ani. A copilărit în satul Pruni, un sat din comună cu circa 50 de locuitori. Când se întoarce în sat, se întristează de fiecare dată de situaţia oamenilor care se mulţumesc să trăiască de pe o zi pe alta din pensie sau din ajutorul social. În acest an, când s-a întors la casa părintească, a avut „surpriza” să o găsească jefuită de zeci de litri de pălincă şi alte bunătăţi.

Astăzi umbla pe străzile din comună în căutarea şefului de post, pentru a face o plângere. „Nu-şi lucrează oamenii pământurile, cel mult grădinile, dar nici alea”, spune femeia în vârstă de 60 de ani. De altfel, doar o cincime din terenurile arabile sunt şi cultivate în Bobâlna, spune primarul Augustin Mureşan.

Regim comunist dur

Unul dintre întreprinzătorii satului, Avel Harangoş, care are în total patru magazine în comună şi în satele aparţinătoare, dă o parte din vină pe oamenii „fără pretenţii”, dar şi pe epoca dinainte de 1989. „Oamenii de valoare s-au mutat la oraş. Conducerea comunală era foarte aspră şi i-a sărăcit pe oameni cu achiziţiile”, spune Avel, în vârstă de 50 de ani. Ioan Florian, din Dej, care îngrijea astăzi mormintele bunicilor săi, spune că primarul dinainte de ’89 era dat ca exemplu la şedinţa judeţeană, pentru câte achiziţii făcea de la ţărani.

Banii vin abia acum

Primarul comunei, Augustin Mureşan, spune că a dus mare lipsă de bani, iar din toamnă până acum a primit mai mulţi bani decât în ceilalţi opt ani de mandat. Dacă gunoiul menajer este ridicat gratuit de la tomberoane comune din toate satele, primarul spune că săptămâna viitoare organizează licitaţia pentru introducerea apei în cinci sate din comună, proiect în valoare de 14 miliarde de lei vechi.

Sub media pe ţară

Indicele dezvoltării comunelor a fost calculat prin indicatori cum ar fi numărul de autoturisme sau speranţa de viaţă la naştere. De asemenea, au fost luate în vedere veniturile şi cheltuielile bugetelor locale, infrastructura publică şi privată sau vârsta medie a populaţiei adulte. Comuna Bobâlna are un indice de dezvoltare de doar 37, faţă de media naţională de 50. Cea mai dezvoltată comună din judeţ, Chinteni, are un scor de 119.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite